Prin „Conveţia despre Protecţia Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural”, aprobată în 1972, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a propus un plan de protejare a bunurilor culturale din întreaga lume. Monumentele și locurile aflate pe lista UNESCO aparţin, așadar, patrimoniului mondial.

În prezent, în România există 7 monumente incluse pe lista UNESCO: Delta Dunării, bisericile pictate din Moldova, bisericile de lemn din Maramureș, Centrul istoric al Sighișoarei, satele cu biserici fortificate din Transilvania, fortărețele dacice din Munții Orăștie, mănăstirea Hurez.

Pe lângă monumentele și locurile din România incluse deja în patrimoniul UNESCO, mai există o serie de propuneri, aflate pe o listă preliminară. Printre acestea se numără:

 Situl fosilifer cu dinozauri de la Sânpetru

Acest sit este o rezervație naturală de tip paleontologic, aflată în Depresiunea Hațegului, pe teritoriul satului Sânpetru. Paleofauna de aici se întinde pe o suprafață de 5 hectare și este reprezentată de specii de dinozauri, crocodili și broaște țestoase.

Dinozaurii pitici din Depresiunea Hațeg au trăit în Cretacicul Superior și sunt unici în lume. În urma alunecărilor de teren, aici au fost descoperite schelete, cuiburi cu ouă și embrioni aparținând dinozaurilor și altor mamifere contemporane dinozaurilor, dar și unei reptile zburătoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

Culele din Oltenia

Culele sunt construcții semifortificate, ridicate în secolele XVIII-XIX, specifice spațiului balcanic. Rolul lor era acela de a-i apăra pe proprietari de invaziile otomane. Aceste construcții erau locuite de boieri, aveau formă de turn și erau prevăzute cu metereze.

La noi în țară, culele se întâlnesc preponderent în zona deluroasă a Olteniei, dar și în câmpia Munteniei, în București, în Argeș și Teleorman. Când pericolul otoman a dispărut, culele au fost părăsite, au început să se deterioreze, apoi au fost distruse.

În prezent, în țara noastră mai există doar 5 cule din cele 20 câte au existat inițial.

Biserica Densuș

Una dintre cele mai vechi biserici bizantine din România se află în localitatea Densuș, județul Hunedoara, și poartă două hramuri, cel al Sfântuluiui Nicolae și cel al Sfântului Prooroc Ieremia. Este un lăcaș ortodox, care datează din secolul al XIII-lea.

Lăcașul de cult este o construcție ciudată, realizată din blocuri masive de piatră și marmură, dar și din coloane și statui aduse din fosta colonie romană Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa.