Sibiul, unul dintre cele mai frumoase orașe din țara noastră, ascunde povești nebănuite, iar istoria sa ar trebui cunoscută de toți românii.

Primul orologiu în turn, din țară, se află la Sibiu

Primul ceas cu turn din România a fost realizat în Sibiu și funcționează chiar și astăzi, după mai bine de 500 de ani. Dacă ajungi în această parte a țării, trebuie să vezi ceasul, mai ales că se află în centru și este unul dintre simbolurile orașului. Dacă urci în turn, vei avea parte de unele dintre cele mai frumoase panorame asupra orașului și a Munților Făgăraș.

Podul Minciunilor, o atracție pentru turiști

Sibiul ascunde poveşti frumoase, vechi de sute de ani. Puţini ştiu, de exemplu, că pe locul unde se află astăzi Podul Minciunilor, odinioară a fost una din primele porţi de intrare în cetatea Sibiului. Până la mijlocul secolului al XIX-lea, se afla un rând de case care împărţeau Piaţa Mică pe din două. Pe dedesubtul acestui rând de case exista un tunel luminat care era de fapt calea de acces care lega Oraşul de Jos de cel de Sus.

Prima carte în limba română a fost tipărită în Sibiu

În anul 1544, Filip Moldoveanul a tipărit „Catehismul Luteran’, dovadă sunt registrele de cheltuieli ale orașului de atunci. Din păcate, prima ediție a acestei cărți, cunoscută și sub denumirea de Întrebare creștinească, ar fi ars într-un incendiu, însă în 1562 a apărut o a doua ediție a acesteia. Tot în Sibiu a fost înființată și prima bibliotecă din România.

În Sibiu a fost înființat primul ansamblu folcloric din România

Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul — Junii Sibiului” este recunoscut drept unul dintre ansamblurile emblematice ale folclorului românesc. În cele șapte decenii de activitate, ansamblul a fost promotorul frumuseții, bogăției, diversității și autenticității cântecelor și jocurilor populare de pe întreg cuprinsul României, atât în țară, cât și în străinătate. Ansamblul funcționează în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul — Junii” Sibiu, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Sibiu.

Cel mai mare ansamblu urban medieval din România se află în Sibiu

Centrul istoric al orașului constituie cel mai mare ansamblu urban medieval din ţara noastră, cu numeroase vestigii păstrate din perioada respectivă, începând de la clădiri publice, case de locuit şi până la ziduri şi turnuri de apărare.

Sursă FOTO: economica.net