Ateneul Român este nu doar o clădire de patrimoniu universal, un monument arhitectural reprezentativ pentru România şi Balcani, ci şi un simbol de tradiţie spirituală a poporului român. Iată câteva lucruri pe care nu le știai despre această clădire care se înalță falnic în inima Bucureștiului!

 

Ateneul Român a fost ridicat în Grădina Episcopiei. Acest teren ce aparţinea familiei Văcăreştilor.

Planurile clădirii au fost concepute de arhitectul francez Albert Galleron, la recomandarea lui Charles Garnier, autorul Opéra Garnier din Paris.

Dominat de o mare cupolă, cu faţada principală în stil neoclasic, Ateneul are aspectul unui templu ionic, cu şase coloane frontale şi două laterale. La intrarea principală, cele opt coloane ionice au proporţii similare coloanelor templului Erechteion de pe Acropole.

Faţada este un peristil cu lăţimea de 48 m, iar sub acest peristil se află cinci medalioane în mozaic. Fiecare medalion reprezintă unul din cei cinci mari domnitori ai ţării noastre românești: Neagoe Basarab, Alexandru cel Bun, regele Carol I al României, Vasile Lupu şi Matei Basarab.

Ateneul Român este înscris în Lista Monumentelor Istorice din anul 2004, monument de arhitectură de grupă valorică A, de valoare naţională şi universală.

Sursa FOTO: commons.wikimedia.org