Dumitru Fărcaș, unul dintre veteranii muzicii populare românești, s-a stins din viața săptămâna trecută, la vârsta de 81 de ani. Am încercat și noi să trecem în revistă câteva lucruri neștiute despre marele artist.

Interpretul de muzică populară a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis, care i-a oferit Ordinul Naţional „Serviciu Credincios” în grad de cavaler, în semn de recunoaştere pentru întreaga sa carieră.

Născut pe 12 mai 1938 în Maramureş, Dumitru Fărcaş a crescut într-o familie care iubea muzica: bunicul, tatăl şi cei doi fraţi mai mari au cântat la clarinet.

Cum a început pasiunea sa pentru muzică? Mama sa i-a cumpărat un fluieraş, iar mai târziu a fost descoperit de Mihai Guttman, fostul director al Liceului de Muzică din Cluj.

La 24 de ani, Dumitru Fărcaş a fost remarcat de Maria Tănase după ce a câştigat un concurs la Bucureşti în care a avut mari rivali, între care Gheorghe Zamfir, Toni Iordache, Ilie Udilă, Marcel Budală, Dumitru Zamfira.

La o lună după ce împlinise 76 de ani, Dumitru Fărcaș a trecut prin momente de panică- taragotul său a fost furat. Incidentul a avut loc în timp ce îndrăgitul artist se afla în incinta Ateneului Român pentru concertul lui Gheorghe Zamfir.

«Fără muncă nu se poate face nimic şi să nu uităm că orice faci este o artă atunci când pui suflet», declara la un moment dat artistul.