Amalia Enache este una dintre cele mai cunoscute prezentatoare de știri din România, iar azi am aflat chiar de la ea ce părere are despre tradițiile noastre și care ar fi un TOP 5 al locurilor pe care le recomandă cu drag.

Când ai fost ultima oară într-o vacanță în România? 

În fiecare an, o parte din vacanța mea este și undeva în România. Îmi place să ajung în Deltă, în Transilvania sau Bucovina și la mare, în fiecare vară.

Atunci când vine vorba despre obiceiuri sau tradiții românești, la ce te gândești?

La „tradiția” românească prin care părinții fac totul pentru copiii lor. De la ținutul în facultate cu mâncare trimisă de acasă în caserole, până la felul în care se adună familiile de sărbători. Și mai serios vorbind, la portul din Ținutul Pădurenilor, cel mai frumos după părerea mea, la nunta pădurenească, pentru că eu am crescut cu aceste lucruri și îmi sunt cele mai familiare.

Ce știe fiica ta despre locul în care ai copilărit tu?

Alma e încă prea mică să înțeleagă asta, dar va știi totul. Îmi doresc să petreacă și ea cât mai mult timp acolo. Satul de munte de lângă Lacul Cinciș unde am copilărit eu este într-o zonă atât de frumoasă, cu păduri, lacuri, râuri și pâraie, cu vedere până la zăpada de pe crestele Retezatului și cu oameni foarte generoși și cu haz, încât Alma trebuie să-și ia și ea de acolo rădăcini.

Din punct de vedere culinar, care ți se pare cea mai ofertantă zonă a țării? 

Îmi place cât de ingenioși sunt lipovenii când gătesc peștele, în fel și chip, îmi place ostropelul pe care îl făcea mama mea mare din Oltenia și murăturile ei inegalabile, prăjiturile după rețete ungurești de la mine de acasă, din Hunedoara și ciorbele moldovenești.

Dacă ar fi să faci un Top 5 locuri de la noi care merită vizitate cum ar suna el?

  1. Delta Dunării
  2. Transilvania, cu Ținutul Pădurenilor, Apusenii și Castelul Corvinilor în cap de listă
  3. Bucovina
  4. Clujul în timpul festivalului TIFF
  5. Sibiul în timpul Festivalului de Teatru.