Balmoșul este de multe ori confundat cu banala mămăligă. Spre deosebire de aceasta, balmoșul nu se fierbe în apă ci în zer (sau jintuială).

Ingrediente

  • 1 kg mălai
  • 250 g unt
  • 2 kg smântână (mai lichidă) sau 1 kg smântână cu 1 litru zer/jintuială
  • 1 ou
  • 600 g brânză de oaie
  • 250 g caș

Mod de preparare

Într-o oală înaltă se pune la fiert smântâna lichidă (sau smântâna amestecată cu zer), la foc mic, împreună cu 150 gr unt. Când începe să clocotească, turnați mălaiul, cernut, treptat ca pentru mămăligă. Amestecați bine să nu facă deloc cocoloașe și lăsați la fiert 15 minute. Spre final, adăugați oul și radeți brânza peste balmoșul care se formează în oală, amestecând în continuare. Când începe să se desprindă de pe oală, mai lăsați 5 minute și dați la o parte de pe foc. Cât este încă fierbinte, se presară cașul proaspăt deasupra, tot fărâmițat, adăugându-se și câte o bucățică mică de unt care să se topească în farfurie.

Se servește cu lapte acru/covăsit.

Poftă buna!

Foto: https://oalalumii.wordpress.com