Din apele Lacului de acumulare Beliş-Fântânele îşi face apariţia Biserica de sub lac, singura mărturie a vechii vatre a localităţiiEste un obiectiv turistic care stârneşte curiozitatea vizitatorilor, mai ales că lăcaşul de cult se lasă văzut doar în perioadele de secetă, atunci când lacul de acumulare scade foarte mult.

Biserica de sub lac este o mărturie a vremurilor regimului comunist, a lucrărilor inginereşti de hidrotehnică şi extindere a reţelei naţionale de electricitate.

Lăcașul a fost construit la începutul secolului XX de un magnat al vremii, de origine maghiară, iar pentru construcţia lui a fost ales cel mai înalt loc din sat. Motivul? Lăcaşul de cult ar fi trebuit să fie vizibil de oriunde. Generaţii întregi ale comunităţii din Beliş s-au rugat aici, până când, într-un an, în vremea recoltei, zvonul că o viitură mare va lovi satul i-a pus pe gânduri atât pe localnici și nu numai. Atunci s-a hotărât amenajarea lacului de acumulare pe râul Someşul Cald şi strămutarea vetrei satului Beliş şi a localităţii Giurcuţa de Jos.

De-a lungul vremii, turla bisericii a fost punct de reper pentru locuitorii care plecau să-şi pască oile pe dealurile din împrejurimi. După finalizarea lucrărilor la baraj, apele au înghiţit vatra satului şi odată cu ea şi lăcaşul de cult. Acum, doar în verile secetoase biserica se mai poate vedea, iar priveliștea este de-a dreptul impresionantă. La fel de impresionant este şi faptul că pe zidurile ei încă s-au păstrat picturile biblice.

Biserica se află la o distanţă de 27 de kilometri faţă de Huedin, iar accesul se face pe drumul judeţean DJ101 până la Beliş.

Dacă vreți să ajungeți aici, trebuie să știți că lăcaşul de cult se află într-o zonă bogată în obiective turistice. Puteți face, așadar, un popas şi la Peştera Urşilor, Piatra Ponorului, Gheţarul Scărişoara sau Cheile Galbenei.

Sursa FOTO: ghiduri-turistice.info