Broderiile părintelui Dumitru Tiuc

0
1660

În Valea Deni, sat aflat în Caraș Severin, trăiește un preot care are o pasiune aparte: coase, țese, face perne de zestre și costume populare.

După ce ajunge acasă de la biserică şi se dezbracă de reverendă, părintele Dumitru Tiuc se apucă de ….brodat. Este un as al mașinii de cusut, la care lucrează cu suflet și cu ochii închiși. Din mâinile sale ies adevărate minunății: costume populare „all inclusive”, cu cotrânță, opreg, ciupag și ie – pentru femei, ori şioareși, chimeșă și vestă – pentru feciori.

Popa Mitică este printre puţinii ,,meşteri” din Banat care mai confecţionează costume populare. Chiar dacă „moda” lor a trecut, în satele din Banatul Montan există obiceiul ca, după ora 12 noaptea, mireasa să fie schimbată în costum popular cu ciupag, poale și catrinţă. Modelul veșmântului este vechi de sute de ani, doar că, în ultimul timp, au apărut paietele şi mărgelele lucitoare și colorate.


Părintele a cusut, cu mâinile sale, costumul de nevastă al alesei lui, iar viitoarea preoteasă a pregătit paietele. „Și eu îl mai ajut la ceea ce are de făcut – spune preoteasa -, dar la mașină și la brodat, tot părintele e asul”, râde preoteasa. Faptul că, la propria nuntă, doamna s-a îmbrăcat în costumul popular făcut chiar de mire a impresionat-o extrem de mult: „Știu cât a lucrat la el, cu câtă migală şi cu cât suflet. A fost şi este un costum superb, în care cred că părintele a pus tot sufletul. Când l-am îmbrăcat, m-am simțit deosebit de prețioasă. Asta m-a făcut să-l încurajez mereu în ceea ce face” spune frumoasa preoteasă.

Anumite lucrări sunt atât de migăloase, încât, pentru a le face, e necesar mult timp. La o poneavă – țesătură decorativă ce se pune pe perete – părintele Dumitru a lucrat patru luni. Doar cu mâna și cu acul special, confecționat chiar de el. Bunica preotului este bucuroasă că nepotul ei coase și țese așa de frumos: „Mi-s tare făloasă că șcie și lucru muieresc!”. Acum părintele are trei mașini de brodat și alte două de cusut: „Dacă se strică vreuna, să nu pierd timpul”, zâmbește preotul.

 

foto: libertatea.ro