Cascada Cailor este situată în apropierea staţiunii turistice Borşa, în cadrul Rezervaţiei Piatra Rea, în partea de NE a Munţilor Rodnei,  la altitudinea de 1300 m. Apa adunată într-un circ glaciar se scurge peste un abrupt calcaros numit ˝Podul Cailor˝, în mai multe trepte, rezultând cea mai înalta cădere de apă din România. Cascada are o înălţime de 80 m repartizată pe mai multe trepte, cea mai înaltă dintre acestea având 18 m.

Cascada s-a format pe cursul râului Fântâna iar căderea de apă începe de pe podişul ˝Podul Cailor˝.

Legenda spune că numele cascadei provine de la o întâmplare petrecută în zonă cu mult timp în urmă. Oamenii îşi ţineau hergheliile de cai, din primăvară până în toamna, pe păşunile bogate din zonă. Însă, nu a trecut mult timp, şi urşii au început să atace caii. La un moment dat, aceştia au reuşit să încolţească animalele deasupra prăpastiei de lângă ceea ce astăzi se numeşte Cascada Cailor. Astfel, unii cai au fost prinşi, iar alţii, pentru a scapa, s-au aruncat în hău.

De atunci localnicii, marcaţi de eveniment, au început să folosească numele de Cascada Cailor. Dar nu numai cascada a primit acest nume. Muntele se numeşte Muntele Cailor, circul glaciar a fost denumit Podul Cailor iar pârâul care se prăvăleşte jos pe abrupturi se numeşte Izvorul Cailor.

Accesul spre cascadă este facil, fie pe jos de la Borşa pe o potecă, fie cu telescaunul din staţiunea Borşa. De la capătul superior al telescaunului se poate ajunge la Cascada Cailor în circa 15 minute. Foto: Brodyaga.com cover

Foto 1: Ghid cabinet
Foto 2:  tai-tai.net