Castelul Bran, între ficțiune și istorie

0
2466

Castelul Bran a devenit în ultimii ani unul dintre cele mai faimoase simboluri ale României grație romanelor, filmelor și serialelor cu vampiri, ale căror origine este legată de Transilvania și mai ales de acest loc.

Numele său provine din limba slavă, unde brana însemna poartă. La început acesta a fost construit pe o stâncă, pe locul unei vechi cetăți de lemn ridicată de cavalerii teutoni cu un secol înainte (1226).

După o muncă de cinci ani, în anul 1388, cetatea Bran este în sfârșit finalizată, pentru a fi o cetate de „trecătoare”, având rol de vamă și de fortăreață la granița estică a regiunii Transilvania.

Câțiva ani mai târziu, Sigismund de Luxemburg îi dăruiește lui Mircea cel Bătrân Castelul Bran ca feudă, astfel încât domnitorul Țării Românești să se poată retrage aici în cazul unei invazii turcești. Nici un secol mai târziu, numele lui Vlad Țepeș este legat de Castelul Bran. În 1459, domnitorul atacă Brașovul pentru a rezolva un conflict dintre domnitorul Ţării Româneşti şi saşii care cereau taxe vamale tot mai mari şi îl susţineau pe oponentul său la tron, arde suburbiile orașului și ucide sute de sași. Ca urmare, comunitatea săsească din Transilvania se răzbună și îl descriu în cronicile vremii drept un domnitor tiran, extrem de sângeros.

În anul 1920, cetatea a fost transformată în castel și donată Reginei Maria  de către Consiliul Orășenesc Brașov, ca semn de recunoștiință față de contribuția sa la realizarea Marii Uniri de la 1 decembrie. Tot în această perioadă suferă cele mai multe modificări și amenajări. Austeritatea castelului va fi estompată prin construirea unui parc cu alei, terase și fântâni din dorința Reginei Maria de a transforma castelul într-o reședință de vară. Astfel gurile de tragere care serveau odată în scop militar, au fost transformate în ferestre, iar încăperile destinate locuirii au fost pictate cu motive săsești.

În anul 1932, Regina Maria dispune construirea unei centrale cu turbină electrică, fapt ce duce la iluminarea castelului, dar și a comunelor din împrejur: Bran, Moeciu și Simion. De asemenea, în aceeași perioadă, castelul va fi dotat cu conexiune telefonică și ascensor interior, întocmai ca la Castelul Peleș, pentru a facilita accesul la etajele superioare ale acestuia. Este lăsat moștenire de către Regina Maria, fiicei sale Principesa Ileana, sora Regelui Carol al II-lea. După exilarea familiei regale, în anul 1948 castelul va fi abandonat și devastat, fiind redeschis vizitelor, ca muzeu, în anul 1956.

În 2006, castelul este retrocedat moștenitorilor principesei Ileana, familia Habsburg, iar trei ani mai târziu clădirea intră pe deplin în posesia acestora.

Deși este proprietate privată, Castelul Bran este în continuare deschis publicului. Aici se pot admira obiecte din colecția personală a familiei Habsburg, inclusiv coroana, sceptrul și un pumnal din argint care au aparținut Regelui Ferdinand, costumul popular preferat al reginei Maria, dar şi cartea de oaspeţi a reginei Maria şi a principesei Ileana.

În curtea castelului se află un mic muzeu al satului unde turiștii pot admira tradițiile și modul de viață al țăranilor din regiune. O altă atracție turistică inedită este camera Bram Stoker unde vizitatorii pot afla mai multe despre faimosul roman al scriitorului irlandez, care a făcut faimos Castelul Bran o dată cu legenda lui Dracula.

Cu o istorie de peste şase secole, Castelul Bran este recunoscut internațional ca fiind Castelul lui Dracula. Faima lui Dracula l-au transformat în cel mai vizitat obiectiv turistic al ultimilor ani şi într-o afacere de succes. De-a lungul timpului, legendele despre fantome și vampiri au fost mai puternice decât istoria, iar sute de mii de străini vin anual la Bran să-l caute pe Dracula.

Mai mult decât orice, personajul mitic Dracula este cunoscut pentru cruzimea sa nemăsurată. Trasul în țeapă, unul dintre cele mai îngrozitoare moduri de a muri, a fost metoda de tortură și execuție preferată a lui Dracula, de aici și numele său, Vlad Țepeș. Cruzimea pedepselor sale pentru lipsa de loialitate și onestitate coincide cu numele său.

În 1431 Sfântul Împărat Roman Sigismund de Luxemburg îl investește pe tatăl lui Dracula, Vlad II, cu ordinul Dragonului, un ordin cavaleresc dedicat luptelor împotriva turcilor. Emblema ordinului era un dragon, simbol al diavolului. De la această realitate, consemnată de istorie, până la legendă nu mai era decât un pas. Acest transfer a fost facilitat de nevoia epocii de ficțiune, mistic, spirit exotic, concretizat în producțiile literare ale culturii europene, mai ales occidentale.

foto1: funsportscup.com
foto2: escapetravel.mk