Amplasat în Sinaia ( la 44 km de Braşov şi la 122 km de Bucureşti), Castelul Peleş este unul dintre cele mai importante muzee din ţară, fiind şi locul unde şi-au petrecut ultimele clipe câţiva monarhi ai României printre care şi Regele Carol I, care a murit aici în 1914.

Castelul Peleş, reşedinţa de vara a primului cuplu regal al României, regele Carol I (1866-1914) şi regina Elisabeta, a fost construit la dorinţa suveranului, după planurile arhitecţilor Johannes Schultz şi Karel Liman. Între 1877 – 1879, din cauza războiului, lucrările au fost oprite. De aceea castelul a fost inaugurat abia pe 7 octombrie 1883, dar în forma sa actuală a fost finalizat abia în 1914. Lângă castelul iniţial, arhitectul ceh Karel Liman a adăugat, între 1896 – 1914, un castel mai mic cu 70 camere numit Pelişor. Locaţia castelului a fost aleasă de prinţul german Carol I de Hohenzollern (ce urma să devină rege) iar numele lui a fost preluat de la cel al râului ce curge prin curtea acestuia.

Caracteristicile arhitecturii exterioare ale Castelului Peleş sunt specifice stilului neorenaşterii germane: profiluri ascuţite, verticale zvelte, forme neregulate, fragmentarea compoziţiei faţadelor, asimetria corpurilor, abundenţa lemnului sculptat şi a elementelor decorative. Terasele castelului, în stilul neorenaşterii italiene, sunt împodobite cu statui, vase, coloane, fântâni, acestea contribuind la reuşita arhitecturii peisagistice a ansamblului. Castelul Peleş are şapte terase decorate cu statui din piatră, fântâni şi vase ornamentale din marmură de Carrara.

Ca şi la exterior, şi în interior se întâlnesc elemente ale neorenaşterii germane, dar există şi încăperi în diverse alte stiluri, reluări ale renaşterii italiene, engleze, barocului german, rococo-ului, stilului hispano-maur, turcesc etc. Edificiul a fost decorat de celebrii creatori, J. D. Heymann din Hamburg, August Bembe din Mainz şi Bernhard Ludwig din Viena. Castelul dispune de 160 de camere şi mai multe intrări şi scări interioare. Turnul central măsoară nu mai puţin de 66 de metri înălţime. Peleşul are şi o sală de teatru, cu o mică scenă şi 60 de locuri, plus loja regală.

Castelul avea dotări foarte moderne pentru epoca în care a fost construit. De exemplu, plafonul de sticlă al holului de onoare este mobil, putând fi acţionat de un motor electric. Vitraliile Castelului Peleş au fost cumpărate şi montate între 1883 şi 1914, cele mai multe fiind aduse din Elveţia şi Germania, piese datând din secolele al XV-lea şi al XVII-lea. Datorită uzinei amplasate pe malul pârâului Peleş, castelul devine primul din Europa complet electrificat şi uimeşte, pentru acea perioada, cu lift interior, aspirator şi încălzire centrală încă din 1883.

Peleşul va capăta apoi o tot mai mare importanţă, devenind reşedinţa de vara a familiei regale româneşti, care petrecea aici destul de multă vreme, de obicei din mai până în noiembrie. Aici s-au ţinut importante întruniri politice, cum au fost Consiliile de Coroană din 1914 (când s-a hotărât neutralitatea României din Primul Război Mondial, care tocmai începuse) şi Consiliul din 1925. Castelul a găzduit multe personalităţi ale vremii, scriitori, muzicieni, dar şi regi şi regine. Cea mai importantă vizită a fost aceea a bătrânului împărat al Austro-Ungariei, Franz Joseph, în 1896. Acesta a făcut o mulţime de fotografii cu acel prilej, fiind impresionat de frumuseţea şi bogăţia castelului. În 1906 se aştepta o nouă vizită a împăratului, cu ocazia sărbătoririi a 40 de ani de domnie a regelui Carol I. Cu acest prilej a fost amenajat la castel apartamentul imperial, însă vizita lui Franz Joseph nu a mai avut loc.

Astăzi, Castelul Peleş este muzeu şi poate fi vizitat în proporţie de 35% din suprafaţa totală de 3.200 mp, 170 de camere şi peste 30 de băi. Camerele din circuitul turistic poartă denumiri sugestive cum ar fi: Sala Maură, Salonul Florentin, Sala Coloanelor şi Sala Armelor. Biblioteca regală îi atrage în special pe cei pasionaţi de cărţi rare, având coperţi din piele gravate cu litere de aur, dar şi datorită uşii secrete care se află în spatele unui raft cu cărţi. Se mai pot vizita în castelul Peleş: Sala de muzică, Sala de teatru – cu peste 60 de locuri şi loja regală. La etajul I se află Sala de Concerte, Apartamentul Imperial, Sala de Consilii, Cabinetul de lucru, Sufrageria şi Salonul turcesc.

Castelul Peleş este considerat cel mai important ansamblu arhitectonic din România, având caracter de unicat. Prin valoarea sa istorică şi artistică rămâne unul dintre cele mai importante şi frumoase monumente din Europa.

Foto: YouTube