În România există peste o sută de castele, cărora li se alătură conacele și fortărețele. Cele mai multe dintre acestea impresionează vizitatorul nu doar prin arhitectura spectaculoasă, dar și prin poveștile sau misterele pe care le ascund.
Într-un top al celor mai frumoase și mai impresionante castele de la noi se află următoarele:
Castelul Peleș, situat în Sinaia, a fost construit între anii 1873 și 1914 la inițiativa Regelui Carol I, fiind reședința de vară a regilor României. Castelul a fost desemnat cel mai important edificiu istoric din România, având, prin valoarea sa istorică și artistică, un caracter de unicat.
Peleșul are 160 de camere, în care impresionează arhitectura minuțioasă. Castelul avea dotări foarte moderne pentru epoca în care a fost construit, printre acestea, plafonul de sticlă mobil din holul de onoare și încălzirea centrală. Pe lângă castel, în zonă au mai fost înălțate încă două construcții mai mici, Pelișorul și Foișorul.
După Castelul Bran, Peleșul este considerat al doilea muzeu din țară vizitat de turiști.
Situat la 30 km de Brașov, castelul Bran este construit pe o stâncă, într-un punct-cheie din punct de vedere strategic. A fost ridicat de sașii din Scaunul Brașovului, din resurse proprii, și servea ca punct de supraveghere a cetății. Construcția a durat din 1377 până în 1388.
De-a lungul timpului, castelul-cetate a suferit câteva modificări, precum adăugarea turnului de sud, a unui turn dreptunghiular la est, apoi îmbrăcarea cu țiglă a acoperișului. Cetatea a fost transformată în castel în anul 1920 când a intrat în proprietatea Reginei Maria.
Castelul Bran adăpostește în prezent muzeul Bran, în care sunt expuse colecții de ceramică, mobilier, arme și armuri. În curtea castelului se află un muzeu al satului, cu case tradiționale din regiunea culoarului Rucăr-Bran.
Castelul Corvinilor a fost construit în secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara, fiind folosit atât ca punct strategic întărit, cât și ca reședință feudală. Este unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România. Castelul este prevăzut cu turnuri, bastioane și un donjon, iar acoperișurile sunt din țiglă policromă.
Castelul este considerat unul dintre cele mai frumoase din lume, aflându-se în top 10 destinații de basm din Europa, și ocupă locul 2 în topul celor mai… înspăimântătoare clădiri din lume.
Castelul Sturdza, în stil neogotic cu elemente de baroc, a fost construit între 1880-1904 de către Gheorghe Sturza şi soţia sa Maria. Edificiul se află în satul Miclăuşeni aflat la 65 km de Iaşi.
Pe pereții exteriori există decorațiuni în altorelief, printre care steme inspirate din blazonul familiei Sturdza sau elemente simbolice, realizate în stilul Art Nouveau.
Influențele neogotice se regăsesc în decorațiuni precum: turnulețe, armuri medievale, dictoane latinești înscrise pe pereți, turn de intrare cu pod peste șanțul de apă. În interior, pot fi admirate, printre altele, scările centrale realizate din marmură de Dalmația, mobilierul din lemn de trandafir, parchetul cu intarsii din esențe de paltin, mahon, stejar și abanos, având motive geometrice și florale.
Castelul Cantacuzino se află în Buşteni și a fost construit în 1911 la inițiativa prinţului Gheorghe Grigore Cantacuzino, fost ministru al României și unul dintre cei mai bogați români ai secolului al XIX-lea. Castelul este înconjurat de un parc pavat cu alei și decorat cu cascade și fântâni arteziene.
Ansamblul castelului este format din patru corpuri. În pavilionul central se găsește o colecție de heraldică reprezentând blazoanele familiilor de boieri înrudite cu familia Cantacuzino, precum și portrete ale membrilor familiei. Castelul a fost amenajat cu vitralii spectaculoase, plafoane cu grinzi pictate, uși sculptate în stejar, balustrade din lemn, piatră sau fier forjat, șeminee cu piatră albă și ornamente din mozaic.
Castelul Iulia Hasdeu se află la Câmpina și a fost construit în cinstea fiicei scriitorului Bogdan Petriceicu Hasdeu. Tânăra a murit de tuberculoză la doar 19 ani. A fost prima româncă absolventă a prestigioasei Universități Sorbona.
În interior, vizitatorii pot admira, printre altele, portretele familiei Hasdeu pictate în medalioane, tablouri realizate de artiști renumiți precum Nicolae Grigorescu sau Diogene Maillart, piese de mobilier vechi de peste un secol, fotografii și documente originale, ediții princeps ale cărților scriitorului. Un punct de atracție deosebit îl reprezintă camera obscură, în care B. P. Hasdeu își desfăsura ședințele de spiritism, prin intermediul cărora comunica cu fiica sa. Această cameră adăpostește o lunetă astronomică, un sfeșnic și o statuetă a lui Iisus.
Castelul Ţepeş, aflat în Parcul Carol din Bucureşti, este o adevărată bijuterie arhitectonică. Edificiul, construit în 1906, reproduce la scară mică Cetatea Poenari, ctitorită de Vlad Ţepeş în sec. al XV-lea, pe înălţimile Cheilor Argeşului.
Castelul este construit din piatră naturală şi cărămidă. Are un turn înalt de 23 de metri, sprijinit de un contrafort puternic, continuat cu un zid crenelat de piatră, la capătul căruia se află un turn de piatră de dimensiuni mai mici. În interiorul turnului mare se află un rezervor din fontă şi o scară de lemn în spirală, care permite accesul la o platforma din vârful turnului.
De pe platforma de sus a turnului, pot fi admirate Parcul Carol şi panorama Bucureştiului/ Castelul Țepeș poate fi vizitat numai de două ori pe an, de Ziua Eroilor (Înălţarea Domnului) şi de Ziua Armatei, pe 25 octombrie.