Și-au păstrat farmecul și frumusețea, în ciuda anilor care au trecut peste ele. Este vorba despre câteva dintre cele mai cunoscute mănăstiri din Oltenia, lăcașuri unde mulți creștini și-au găsit pacea și care s-au transformat, în timp, în adevărate obiective turistice ale țării noastre.
Mănăstirea Tismana atrage mii de turiști, an de an, fiind una dintre cele mai vechi din Oltenia. Ea a fost construită între 1375 -1378 de către călugărul Nicodim, cu sprijinul domnului Vlaicu, iar astăzi încă mai păstrează vechea chilie rupestră a lui Nicodim. Situată la 30 de kilometri vest de orașul Târgu Jiu și la 5 kilometri N de comuna Tismana, acest așezământ monahal este printre cele mai vechi din Țara Românească, așa că, dacă ești în trecere prin zonă, merită vizitată.
Ctitorită de Mircea cel Bătrân, între anii 1387-1388, Mănăstirea Cozia este una dintre cele mai bine păstrate din această zonă a țării. Mănăstirea, care străjuiește de peste șase secole Valea Oltului, se află pe drumul național Râmnicu Vâlcea – Sibiu, la 22 de kilometri de Râmnicu Vâlcea și la 75 de kilometri de Sibiu, pe malul drept al Oltului. Trebuie să mai știți că biserica mare a fost zidită de meșteri veniți tocmai din Serbia, în formă de cruce, din blocuri de piatră.
Aflată în apropiere de Cheile Oltețului, Mănăstirea Polovragi datează din secolul XVI, fiind restaurată de câteva ori de-alungul timpului. Din vechile construcții, se mai păstrează turnul de clopotniță, stăreția și latura vestică a mănăstirii. Puțini sunt cei care știu că, în peregrinările sale prin ţară, regina Maria a ajuns şi la mănăstirile din nordul Olteniei, apoi a frecventat destul de des locul, mai ales că stareţul Mănăstirii Polovragi, Corneliu Săbăreanu, a devenit apoi duhovnicul ei.
Mănăstirea Govora se află la o aruncătură de băț de Râmnicu Vâlcea și a fost rezidită în anul 1496 de Radu cel Mare. Mănăstire de maici, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, Govora este amplasată la poalele dealului Coșul Mare, pe raza comunei Mihăiești, la doar 6 km de Băile Govora. Numele mănăstirii vine de la slavonescul „gavariti”, care înseamnă a vorbi, a spune, sau – izvor, murmur de izvor. Așezământul monahal e printre cele mai vechi din țară, fiind ridicat parțial în secolul al XIV-lea și al XV-lea, sub domnia lui Vlad Dracu.