Nu știm cum este pe la alte popoare, dar noi, românii, nu putem spune că ducem lipsă de tradiții sau obiceiuri care mai de care mai frumoase sau… amuzante. Furatul miresei, ursitoarele sau ciorba de potroace de a doua zi sunt unele dintre obiceiurile încă respectate de români.
Ursitoarele. Această tradiție legată de nașterea unui copil presupune venirea a trei zâne în camera bebelușului, în nopțile impare (3,5,7), care ar avea rolul de a-i decide soarta acestuia. Pe vremuri, se credea că ursitoarele pot fi auzite doar de moașe, femeile care le ajutau pe gravide să aducă pe lume copiii. În Transilvania se obișnuiește să se pună în camera copilului un castron cu faină cernută, sare, pâine și un ban. Dacă există urme în faină, după trei nopți, înseamnă că ursitoarea a venit.
Furatul miresei. Este o tradiție pe care mulți încă o mai respectă, fiind unul dintre cele mai amuzante momente ale unei nunți. În momentul în care mireasa este furată, mirele trebuie să o răscumpere, adesea fiind nevoit să se supună unor „porunci” de-a dreptul hazlii. El trebuie să le dovedească celorlalți nuntași că ar face orice pentru aleasa lui!
Ciorba de potroace. După nuntă, aproape toată lumea avea nevoie de un leac pentru mahmureală, de aici și tradiția adunării familiei, a doua zi după nuntă, pentru a mânca ciorbă de potrocoace. La această masă, care se ține la socrii mari, se adună doar proaspăt însurățeii, părinții lor și nașii.