Săraci în calorii, cu un gust minunat, dovleceii pot fi foarte ușor transformați în supe și brioșe, pot fi umpluți sau folosiți ca topping. Iată câteva rețete care merită încercate!
Supă cremă de dovlecei
Pentru rețeta de sumă cremă aveți nevoie de următoarele ingrediente: 500 g dovlecei, 1-2 cartofi mari, o ceapă mare, 2 căței de usturoi, 2-3 linguri de ulei, sare, piper, 750 ml supă de pui sau de legume, 150 ml smântână lichidă și câteva fire de pătrunjel.
Mod de preparare: Mai întâi, se curăță ceapa și usturoiul și se taie mărunt, iar cartofii și dovleceii se curăță și se taie cuburi. Se încinge uleiul într-o oală și se călește ceapa. Când a prins puțină culoare, se adaugă usturoiul și se mai călește puțin, apoi se adaugă cuburile de dovlecei și de cartofi. După vreo două minute, se pune și supa și se lasă să fiarbă până ce se înmoaie legumele, apoi se mixează cu blenderul. Se condimentează după gust și se pune smântâna. Se pune pe foc să mai dea câteva clocote și se servește cu pătrunjel.
Chifteluțe de dovlecel
Chifteluțele de dovlecel sunt foarte apreciate vara, fiind gustoase și ușor de preparat. Ingrediente: doi dovlecei mari, un morcov, o ceapă, câțiva căței de usturoi, o legătură de mărar și 150 grame brânză de capră, două linguri pesmet, sare și două ouă.
Mod de preparare: Spălăm bine dovleceii și îi curățăm de coajă, apoi îi dăm pe răzătoarea mare și îi presărăm cu sare. Îi lăsăm cam 15 minute să-și lase apa, apoi îi stoarcem bine și îi punem într-un castron. Peste ei adăugăm apoi ceapa tocată mărunt, usturoiul pisat, morcovul ras, brânza, sarea, piperul și ouăle. Legăm compoziția cu pesmet și formăm chifteluțele. Le așezăm pe foaie de copt și le dăm cam 20 minute la cuptor, după un timp, le întoarcem și pe cealaltă parte și mâncarea este gata. Poftă bună!