Centrul Internaţional Ecumenic din localitatea dâmboviţeană Vulcana Băi, unic în Europa, cuprinde trei lăcaşe de cult, o sinagogă, o moschee şi o biserică ortodoxă, fiind un loc unde vin turişti din toată lumea.

Centrul a fost construit în 1991, doi ani mai târziu funcţionând sub egida UNESCO – Comisia Naţională a României.

Aflată la 20 de kilometri de municipiul Târgovişte, aşezarea interreligioasă de la Vulcana Băi reprezintă un loc de pelerinaj pentru creştini, evrei şi musulmani.

Sinagoga, moscheea şi biserica sunt construite pe cele trei coline din zona numită Brăneasca, din Vulcana Băi şi au fost ridicate având la baza cele trei culte monoteiste: mozaismul, islamismul şi creştinismul.

Acum, numai la biserica ortodoxă se mai oficiază slujbe. Sinagoga şi moscheea sunt simbolice în Centru, dar se pot oficia slujbe, dacă există credincioşi care vor să vină să se roage aici.

Biserica ortodoxă a fost declarată din anul 2000 ca având regim de mănăstire, în care au loc slujbe. Hramul bisericii este „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”. Aici este păstrată o mică părticică din moaştele Sfântului Ioan Botezătorul, dăruite de Patriarhul Ierusalimului, Diodor.

Biserica Ortodoxă este construită pe cea mai înalta colină şi are dimensiuni mai mari decât celelalte două lăcaşe de cult, arătând diferenţa numărului de credincioşi. Este construită în stil tradiţional, sub formă de cruce, are toate camerele unei biserici: altar, naos, pronaos şi pridvor deschis, în stil brâncovenesc.

„Interiorul este împodobit cu picturi în frescă, realizate de pictorul Emil Stoica, din localitatea Sotanga. Sculpturile interioare sunt realizate în lemn de tei de familia Dobra, din Vulcana Băi.

Mozaismul este reprezentat la Centrul Internaţional Ecumenic de sinagoga evreiască. În ceea ce priveşte construcţia, este una simplă, cu 12 ferestre, care reprezintă seminţiile lui Israel. De asemenea, apar Steaua lui David şi sfeşnicul cu şapte braţe.

Moscheea de la Centrul Internaţional Ecumenic este diferită de celelalte clădiri prin faptul că este îndreptată spre Mecca, şi nu spre Răsărit.

La zidirea şi ctitorirea lăcaşelor de cult au ajutat un creştin, Ion Popescu, doi evrei, fraţii Rubi şi Michael Zimmerman, şi o familie de musulmani, Leila şi Omar Akill.

Stareţul Agatanghel, de la biserica ortodoxă a Centrului Ecumenic de la Vulcana Băi, spune că vin turişti din toată lumea, în special la sfârşit de săptămâna. În medie, într-o lună, vin cam 200 de turişti iar cei mai mulţi străini vin din Belgia, Germania şi Franţa. Ei se pot reculege prin rugăciune şi se pot relaxa privind frumuseţea nealterată a locului.

Foto: Mapio.net