Cetatea Enisala sau Heracleea este situată în localitatea cu acelaşi nume din judeţul Tulcea, şi face parte din rândul construcţiilor genoveze de pe teritoriul României.

La 2 km de localitatea Enisala, pe un deal calcaros, care domină zona lacurilor Razelm şi Babadag, se află ruinele fortăreţei medievale Yeni-Sale. Cetatea este situată într-un complex arheologic cu numeroase vestigii din epoca neolitică până în evul mediu şi care impresionează prin mărimea şi soliditatea zidurilor. Ea a fost construită în scop militar, defensiv şi de supraveghere a drumurilor de pe apă şi de pe uscat.

Cetatea Yeni-Sale, are un plan poligonal neregulat, care urmează sinuozităţile masivului de „calcar jurasic” pe care este aşezată.

Zidurile de incintă, turnurile şi bastioanele cetăţii sunt parţial conservate, se păstrează în cea mai mare parte o înălţime de 5-10 m şi au permis iniţierea în 1991 a unor lucrări de restaurare. Atrage atenţia, ca element arhitectonic deosebit, bastionul porţii principale, cu arcadă dublă, de origine orientală, întâlnită frecvent în evul mediu şi utilizată de constructorii bizantini la diverse edificii din Peninsula Balcanică, dar şi în ţările romane, la Cetatea Neamţului, biserica Sf. Nicolae Domnesc de la Curtea de Argeş şi la bisericile moldoveneşti ctitorite de Ştefan cel Mare.

Marcată de evenimentele trecutului, aflată în bătaia vânturilor, cetatea de la Enisala este azi un punct turistic deosebit în centrul Dobrogei.

foto: tourist-guide.ro