Cetatea este atestată documentar prima dată în 1395. Cetatea Neamțului a fost construită în două etape, din piatră, nisip și mortar, prima etapă fiind construită în timpul domniei lui Petru I Mușat. Un fort central, cu fundația în trepte, pe care s-au ridicat ziduri groase, înalte de 12m, prevăzute cu 4 turnuri de apărare în colțuri, și 15 contraforturi în exterior au constituit prima etapă.

A doua etapă de construcție a cetății a început în timpul domniei lui Ștefan cel Mare, adăugându-se cetății o curte exterioară, cu 4 bastione semicirculare și o nouă centură de ziduri. De asemenea, au fost înălțate zidurile vechiului fort, s-a săpat un șanț de apărare mai adânc și mai larg și s-a construit un pod arcuit. În aceeași perioadă, cetatea s-a întregit cu corpuri de clădiri din curtea interioară – case domnești, ateliere, magazii și o biserică.

Cetatea Neamț a fost consolidată în timpul lui Ieremia Movilă și Vasile Lupu, având un rol important în sistemul defensiv al Moldovei.

În anul 1691, plăieșii din Cetatea Neamț comit un act de vitejie, rezistând patru zile asediului armatei polone conduse de regele Ioan Sobieski. Din numărul total de 19 apărători ai cetății, în a cincea zi de asediu, 10 erau morți, iar trei răniți. Armata polonă a suferit pierderi mai mari, fiind uciși comandantul artileriei și 50 de luptători. Pentru a putea intra în cetate, aghiotanții regelui polon au întocmit o scrisoare falsă prin care se cerea deschiderea porților în fața cuceritorilor. Scrisoarea era întărită cu o pecete domnească. Plăieșii s-au supus ordinului, pe care-l considerau venit de la domnitor, dar au pus condiția să fie lăsați liberi. Sobieski a acceptat, dar a rămas surprins când a văzut că pe poarta cetății au ieșit doar 9 plăieși, dintre care 3 răniți. La vederea acestui mic grup de apărători, regele polon s-a înfuriat, poruncind să fie omorâți. A intervenit hatmanul Iablonowsky, care i-a amintit de cuvântul dat și de respectul datorat unor oșteni curajosi. Acest episod din istoria cetății a inspirat pe C. Negruzzi, care a scris nuvela Sobieski și românii şi pe Vasile Alecsandri, pentru piesa Cetatea Neamţului.

Între anii 1662 si 1672, sub domnia lui Dabija-Vodă, în cetate a funcționat o monetărie în care s-au bătut bani de aramă. Săpăturile arheologice au scos la iveală monede de aramă și bucăți de metal ștanțat.

În anul 1866, cetatea a fost declarată monument istoric.

Bătrânele ziduri ale Cetăţii Neamţ, fortificaţia de pe vârful Culmii Pleşu, impresionează şi astăzi prin măreţia lor şi prin trecutul istoric, plin de glorie şi de legende. Poziţia sa dominantă, deasupra Luncii Ozanei, în partea de vest a oraşului Târgu-Neamţ, poate fi comparată cu un cuib de vulturi, care a rezistat timpului de peste şase veacuri şi numeroaselor asedii, rămânând în continuare un simbol al neamului nostru.

Cetatea Neamţ a fost modernizată și redată circuitului turistic național și internațional în 2009 și așteaptă turiști din toate colțurile țării.

Foto panorama: www.pinterest.com
Foto interior: www.panoramio.com