Cine sunt vedetele din România care poartă cele mai frumoase Ii?

0
3777

Ia, cămașa tradițională românească, este unul dintre obiectele vestimentare foarte apreciate în rândul persoanelor publice de la noi, fie că vorbim despre prezentatoare tv, cântărețe sau actrițe. Am întâlnit câteva dintre vedetele de la noi care poartă cu mândrie cele mai frumoase ii.

Purtată de la cea mai simplă țărăncuță până la Principesa Elena sau Regina Maria, Ia este cu siguranță un obiect vestimentar popular care nu–și va pierde niciodată frumusețea și însemnătatea în rândul femeilor din România. O demonstrează atât reprezentatele sexului frumos care poartă în continuare Ia, cât și vedetele autohtone care au optat să aibă în ținuta lor de zi cu zi acest obiect.

Despre Ia românească

În conceperea iei, femeile au investit o parte din feminitatea lor, din percepția lor despre frumuseţe, fericire sau iubire.

În portul popular există trei tipuri de cămăşi, în funcţie de croială: cămaşa „de-a întregul”, considerată cea mai veche, ia sau cămaşa încreţită la gât, şi cămaşa cu platcă.

Pe vremuri, femeile căsătorite şi cele în vârstă purtau ii în culori mai reţinute, modele de croială mai modeste şi dintr-un material mai simplu, în timp ce la fetele tinere culorile erau mai aprinse, mai îndrăznețe.

Însemnele cusute cu grijă pe ii aveau menirea de a-l proteja pe cel/cea care o purta de farmece sau de spiritele rele.

Din punct de vedere lingvistic, termenul „ie” vine din latinescul „tunicae lineae”, care înseamnă tunică subţire purtată pe piele.

Semnul central al cămăşii era crucea, iniţial fiind confecţionată din pânză de in sau cânepă, iar mai târziu din bumbac sau mătase.

În partea de sud a ţării iile erau ţesute cu borangic, iar în toate regiunile erau accesorizate cu broderii la gât şi mâneci. Costumele cusute cu ață neagră se purtau în momentele triste, atunci când murea cineva drag.

În ultimii ani, branduri internaționale cu renume au avut colecții inspirate din Ia noastră românescă. Printre ei: Kenzo, Yves Saint Laurent sau Jean Paul Gaultier. Aceștia și-au dedicat colecţii întregi cămăşii populare româneşti, după ce Nadia Comăneci a apărut de câteva ori îmbrăcată cu o ie tradiţională.

Mai mult, vedete precum: Andreea Esca, Andreea Berecleanu, Amalia Enache, Andra,Teo, Olivia Steer, Inna sau Mădălina Ghenea poartă cu fiecare ocazie Ia românească.

Sursa: Historia.ro

Foto: Facebook