Ingrediente ( 8 clătite):
Pentru aluat
- 1 ou mare
- 200 ml lapte
- 200 g făină
- un praf de sare
- 100 ml apă minerală
- o esență de vanilie
- o lingură ulei
Pentru umplutură
- 400 g brânză de vaci
- 2 ouă întregi
- 2 pliculețe zahăr vanilat
- o esență de rom
- 100 g stafide
- 3 linguri zahăr
Pentru sos
- 350 – 400 g smântână grasă
- 2 gălbenușuri
- un vârf cuțit de sare
- un pliculeț zahăr vanilat
- 2 linguri de zahăr
Mod de preparare:
- Pentru clătite: se bat ouăle cu sare, se adaugă laptele, esența de vanilie, făina până la omogenizare. La sfârșit se adaugă apa minerală și o lingură de ulei, amestecând cu polonicul de jos în sus. Se încinge tigaia și se unge cu unt/ulei, cu ajutorul unui polonic se adaugă parte din ocompoziție în tigaie, astfel clătitele vor fi subțiri și bine coapte.
- Umplutura: într-un castron se adaugă brânza de vaci, 2 ouă întregi, zahărul vanilat, esența de rom, stafidele înmuiate în prealabil și scurse, zahărul și se amestecă bine. Pentru a avea un gust mai parfumat, puteți adăuga coajă de lămâie sau portocală rasă.
- Sosul de smântână: se amestecă gălbenușurile cu un vârf de cuțit de sare. Se adaugă smântâna, zahărul vanilat, zahărul și se amestecă până se diluează zahărul.
- Clătitele se ung cu compoziția de brânză și se rulează. Se așează într-un vas de ceramică (sau yena) uns cu unt. Deasupra se toarnă sosul de smântână și se introduc la cuptor pentru cca. 30 de minute.
Poftă bună!
Foto: www.jmabel.net