Coliva tradiţională este mâncarea-simbol a ceremoniilor religioase închinate celor trecuți în neființă. Ea reprezintă trupul celui dispărut, deoarece hrana principală a trupului omenesc este grâul (din care se fac și pâinea și coliva).

Ingrediente: 500 g arpacaș, 350 g zahăr, 350 g nucă, 6 pliculețe zahăr vanilat, 5 lingurițe coajă de lămâie,100 g stafide, un pachet zahăr pudră pentru a o ornamenta.

Mod de preparare:

Se spală arpacaşul şi se pune în apă rece la fiert (comparativ cu orezul, pentru colivă e nevoie de trei ori şi jumătate mai multă apă decât pentru arpacaş).

Se fierbe încet, la foc foarte mic, circa o oră, până ce bobul de arpacaş crapă, sau „înfloreşte”.

Între timp, se alege nuca și se dă prin maşina de tocat sau se macină. Se adaugă apoi zahărul şi un praf de sare şi se amestecă mereu, ca să nu se lipească de fundul vasului.

Se dă la o parte şi se lasă la răcit, eventual cu un prosop curat umezit, ca să nu prindă coajă foarte groasă. Se lasă peste noapte şi dimineaţa se amestecă cu nuca, zahărul vanilat, coaja de lămâie, stafidele etc. (Sursa: retete.unica.ro).