Cozonac muntenesc. Rețeta lui Radu Anton Roman

0
4940

La români, nu există sărbătoare mare fără cozonac pe masă. Este desertul nostru preferat mai ales de Paște și de Crăciun. Tocmai de aceea, vă propunem o rețetă mai specială, ce poartă semnătura lui Radu Anton Roman.

Ingrediente: 1 kg făină bună, 4 albușuri, 7 gălbenușuri, 1 ceaşcă mare zahăr, 1 pachet de unt, 2 linguri untdelemn, 1 lingură rom, 50 g drojdie, 2 plicuri zahăr vanilat.

Pentru glazură, aveți nevoie de: stafide, nuci, alune, rahat, 1 linguriţă rasă de sare și jumătate de litru lapte proaspăt (sau mai mult, dacă trebuie).

Pregătire:

Cozonacii se fac într-o încăpere cât de cât caldă. Drojdia se desface într-un pahar de lapte călduţ şi o linguriţă de zahăr şi se lasă să se trezească la viaţă. Într-un castron se opăresc 3 linguri de făină cu 1 pahar de lapte clocotit şi se amestecă bine, să nu facă cocoloaşe. Când s-a răcit cât de cât, se amestecă cu drojdie şi se bate plămădeala temeinic. Se presară cu făină şi se lasă deoparte să respire şi să crească. Gălbenuşurile se freacă cu sare mai întâi, apoi cu zahăr, turnat puţin câte puţin, până iese o cremă spumoasă. Între timp, albuşurile se bat spumă, iar untul se pune la topit.

După ce plămădeala a crescut, se frământă cu făina rămasă, gălbenuşurile, 1 pahar lapte călduţ şi albuşuri, preţ de o jumătate de oră.

Când aluatul s-a conturat, se adaugă la frământat uleiul, zahărul vanilat şi, puţin câte puţin, untul topit, iar dacă aluatul e prea tare, se mai pune lapte călduţ, să-l înmoaie. Se lasă aluatul să dospească 2-3 ore, la căldură uscată şi sănătoasă.

Se ung apoi tăvile de cozonac cu unt. Se unge şi mâna cu unt şi se rup bucăţi de aluat (cât să umple o jumătate de tavă). Se alungesc, se împletesc şi se pun în forme.

Se mai lasă să crească vreo jumătate de oră, se ung cu ou şi se presară cozonacii cu stafide, nuci, alune, rahat și se dau la cuptor, la foc potrivit, cam o oră. Când se usucă, cozonacii aceştia sunt buni unşi cu miere sau cu magiun.

(Sursa: Sanda Marin – „Carte de bucate“)