Fie că ești un mare consumator de vin sau doar unul ocazional, trebuie să ajungi în câteva crame din zona Moldovei. Aici, vinul este o tradiție, fiecare cramă având povestea ei.
Cramele din Moldova sunt recunoscute pentru licorile lor, unele vechi de peste o sută de ani. Cabernetul de Mileștii Mici, Negru de Purcari, Șampania de Cricova sau Heresul sunt doar câteva dintre ele.
Vinoteca Cricova se mândrește cu o colecție impresionantă de vinuri. Aici se găsesc exponate-unicat, precum vinul Ierusalimul de Paşti, cu o vechime de 100 de ani, sau o colecţie de Tokay din 1940. Cramele Cricova sunt un punct de referinţă pentru cine merge în vizită în Republica Moldova. Plimbarea în beciurile aflate până la o adâncime de 100 de metri se poate face cu maşina sau cu un trenuleț turistic. Așadar, vizitarea Orașului Subteran unde se păstrează, la o temperatură constantă de 14 grade Celsius, 20 de milioane de litri de vin, este obligatorie! (Sursa FOTO: discovery-romania.ro).
Crama regală de la Purcari
Istoria Purcari începe în secolul XVIII, atunci când coloniștii francezi au luat în arendă pământurile aflate în proprietatea Mănăstirii Afon-Zograf. Aceștia au intuit de pe atunci că terenul este unul special, cu aceleași calități ca în zona Bordeaux. Decenii mai târziu, acest lucru a fost confirmat, Purcari devenind locul unde vinul are o coloare purpurie intensă.
Astăzi, Château-ul este recunoscut în toată lumea pentru vinurile sale care au adunat pe parcursul secolelor peste 200 de distincţii la cele mai prestigioase concursuri de gen: Challenge International du Vin, Concours Mondial de Bruxelles, International Wine and Spirit Competition, dar și legendara apreciere la curtea regală a Marii Britanii. (Sursa FOTO: revistasinteza.ro).
Heresul moldovenesc
Moldova a intrat în rândul producătorilor de Heres în anul 1957, iar primele vinuri au fost produse la vinăria Ialoveni în anul 1959. Heresul moldovenesc a devenit de atunci standardul de calitate pentru aceste băuturi. Cel mai vechi vin păstrat azi la Ialoveni este un Heres din anul 1967, iar costul unei carafe ajunge la 1.710 lei.(Sursa FOTO: adevarul.ro).
Crama de la Mileştii Mici
Crama a intrat în Cartea Recordurilor, ediţia din 2007, după ce a fost validată ca având cea mai mare colecţie din lume. Este un veritabil oraş vinicol subteran cu o lungime totală de peste 200 de kilometri, cu străzi ce poartă numele vinurilor renumite. În total, aici sunt depozitate circa 1,5 milioane de sticle, iar cele mai vechi datează din anul 1969. (Sursa FOTO: stiati-ca.epistole.ro)