Proiectul România Centenară reprezintă o expoziție a costumelor tradiționale românești de acum peste 100 de ani, o incursiune în arta românească și adevăratele valori culturale ale neamului nostru. Am stat de vorbă cu Cristina Chiriac, inițiatoarea acestui proiect, și am aflat lucruri interesante pe care vi le împărtășim.
Cum a pornit proiectul România Centenară și cine sunt personalitățile implicate în această campanie?
Proiectul România Centenară a pornit la drum la inițiativa Cristinei Chiriac fondator Flori de ie și a lui Alexandru Zainea – fotograf din dragoste față de rădăcinile istorice ale Românei. Un astfel de proiect cu a asemenea însemnătate și anvergură a avut nevoie de susținerea mai multor persoane așadar eforturilor noastre ni s-a alăturat în calitate de partener Departamentul Centenar, Laura Cosoi – actriță, Doru Cadar – producție video, Brândușa Bordeianu – Make-up Artist, Adonis Enache – Hairstylist. Proiectul este unul cultural, ce va cuprinde o expoziție a costumelor populare centenare din colecția Flori de ie, dublată de o expoziție de artă fotografică, prin care artistul Alexandru Zainea dă viața și imortalizează aceleași costume populare centenare purtate cu gratie și trăire intensă de către actrița Laura Cosoi. Dincolo de scopul propus al acestui proiect trebuie menționat faptul că toți cei implicați sunt oameni iubitori de tot ce-i românesc, oameni care au răspuns prezent chemării noastre de a face voluntariat pentru România.
Care este scopul proiectului România Centenară?
Proiectul reprezintă o expoziție a costumelor tradiționale românești de acum peste 100 de ani, o incursiune în arta românească și adevăratele valori culturale ale neamului nostru. Costumele populare sunt lucrate pe pânză de bumbac, iar decorațiunile sunt lucrate cu fir de bumbac, mătase, paiete sau fir metalic. Fiecare ie este deosebită, cu o poveste specială, datând etnografic de la începutul secolului XX, ceea ce înseamnă că în colecție există bijuterii populare românești cu o vechime de peste 100 ani. Dorim să arătăm lumii întregi valorile, arta și tradiția românească, motivele de dor și bucurie pe care le creează autenticul românesc. Prin această orientare către sursele primare, originare, către rădăcinile istorice, se evidențiază valorile tradiționale, elementele caracteristice ale culturii și civilizației românești, subliniind aportul major al românilor la îmbogățirea zestrei culturale a omenirii.
De ce ați ales Gura Portiței ca prim popas?
Gura Portiței, locul unde Marea Neagră se întâlnește cu Dunărea, a fost și va rămâne un loc special întotdeauna pentru mine.
Mi-am dorit să imortalizez frumusețea incredibilă a acestui loc unic al naturii, a răsăritului, a apusului de soare, a plantelor și a tuturor povestilor din Delta completând acest peisaj cu frumusețeade neegalat a costumului popular românesc. Iile și-au găsit locul în paradisul de la Gura Portiței, unde arta tradițională și natura s-au împletit armonios.
Din ce zone ale țării sunt ținutele/straiele populare expuse?
Argeș, Gorj și Mehedinți. Argeș, pentru că eu sunt argeșeancă și pentru că eu consider costumele din Argeș de o frumusețe incredibilă: Gorj și Mehedinți, pentru că ador vâlnicele din aceste zone care sunt de o frumusețe rar întâlnită.
Știu că proiectul va ajunge la Londra și va continua cu marile orașe ale lumii. Viena, Madrid, Barcelona, Paris, Berlin, New York și Beijing. Ce se va întâmpla, mai exact, acolo?
Proiectul va debuta la Londra, în luna septembrie a acestui an, unde va fi organizat un cadru expozițional. Aici vor fi prezentate și puse în valoare costumele populare alese. Astfel, alături de fotografiile semnate Alexandru Zainea, unde Laura este cea care dă viață straielor populare, vor fi și costumele fotografiate, alături de certificatele lor de autenticitate care ne vor spune poveștile fiecăreia în parte. Alexandru împreună cu echipa de set au decis să aleagă fotografia artistică, trecând prin diferite etape compoziționale și optând pentru lumina naturală și culori pale, calde sau reci. Imaginile readuc starea vremurilor trecute. Expoziția în sine vorbește despre port, tradiție și interesantă variație a costumelor, ce provin din diferite zone ale României, costume cu o vechime de peste 100 de ani, puse în valoare într-un cadru foarte creative authentic românesc.
Ce va urma?
De foarte multe ori am spus că fiecare viață este o poveste. Mai mult am învățat că fără oameni nu există progres prin urmare nici viitor. România Centenară este proiectul care demonstrează că împreună ne putem clădi viitorul, cinsti trecutul și că ne putem regăsii în cuget și în simțiri.
Foto: Arhiva personală