Regina Elisabeta a României a fost o femeie cu adevărat remarcabilă, care nu s-a mulțumit cu o viață regală confortabilă, ci a vrut să realizeze cât mai multe lucruri mărețe pentru țara asa.

Pe numele său complet Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied, ea s-a născut în Germania, pe 29 decembrie 1843, și s-a mutat în România în 1869, când s-a căsătorit cu Carol I al României.

A fost supranumită „regina scriitoare”, pentru că a scris toată viața romane, poezii, basme și eseuri. Pseudonimul sub care scria era Carmen Sylva (cântecul pădurii, in latină).

Regina Elisabeta a României a fost o admiratoare înfocată a poetului Mihai Eminescu, aceasta sprijinindu-l în repetate rânduri.

Trenul Orient Express a ajuns să oprească și la Sinaia, datorită Reginei Elisabeta, călătorii putând fi cazați la Castelul Peleș.

Regina Elisabeta a României a înființat un salon pentru oameni de cultură și a ajutat tinerele talente în ascensiunea lor. Printre acestea, marele nostru compozitor George Enescu, pe care l-a admirat sincer și căruia i-a construit special, lângă castelul Peleș, o sală în care să susțină concerte. În plus, compozitorul a primit de la Regina Elisabeta a României o vioară Amati, o adevărată operă de artă în rândul instrumentelor muzicale.

 

Elisabeta a României a fost membru de onoare al Academiei Române.