De ce este Ciocănești, o comună unică în România

0
3256

Așezată la o distanță de 106 km de reședința de județ a Sucevei, comuna Ciocănești a fost prima așezare locuită apărută în calea ctitorilor Moldovei, începând cu Bogdan și Dragoș, până la Ștefan Cel Mare și nu numai, aici locuind meșteri făurari pricepuți pentru armele lor.

Așa se explică originea numelui comunei Ciocănești, de la meșterii «ciocănari de arme » din atelierele lui Ștefan cel Mare, originari din această zonă, care l-au ajutat să apere și să păstreze pământul sfânt și roditor al Moldovei.

Aici se păstrează și astăzi nealterate fonduri etnografice, folclorice și mărturii străvechi ale locuitorilor acestor meleaguri. Mai mult, localitatea a fost inclusă într-un top european al celor mai frumoase sate cu case pictate, ca în povești.

La Ciocănești există chiar o școală de artă a încondeierii ouălelor, condusă de cele mai talentate încondeietoare. Școala găzduiește copii din localitate, dar și din străinătate, copii dornici să învețe tainele acestui meșteșug.

Tot aici se află Muzeul Național al Ouălor Încondeiate. Mai mult, vizitatorii au parte pe parcursul anului de festivaluri care mai de care, de la cel al Ouălor Încondeiate, până la Festivalul Național al Obiceiurilor și Tradițiilor Populare, Festivalul Național de Datini și Obiceiuri din străbuni și Festivalul Național al Păstrăvului. (Sursa:ciocanestibucovina.eu)