Dacă ești în trecere prin București sau locuiești chiar în Capitală, trebuie neapărat să faci o vizită la Parcul Natural Văcărești. Este un loc incredibil în care natura s-a dezvoltat uimitor și în care trăiesc astăzi sute de specii de păsări, pești sau animale.

În 1986, pe amplasamentul actualului Parc Văcărești, se afla o zonă periferică a Bucureștiului, neasfaltată, cu locuințe și grădini întinse. Proprietarii de terenuri și locuințe au fost expropriați, doi ani mai târziu, regimul comunist demarând aici o amplă lucrare hidrotehnică: Amenajare Lac Văcăreşti. Lucrările la digul din pământ betonat înspre lac și la cuveta lacului au fost finalizate în 1989, însă după revoluție, proiectul a fost abandonat, iar zona s-a renaturat, fiind apoi populată de numeroase specii de animale și plante.

Ca urmare a semnalării existenței unui număr impresionant de specii de păsări, dintre care unele rare,  în 2012 s-a constituit o echipă de specialiști în arii protejate – oficializată mai târziu ca Asociația Parcul Natural Văcărești – ce și-a asumat misiunea înființări acestui parc.

Dintre speciile arborescente predomină speciile de salcie, plop, sălvioară, cenușarul, frasinul american etc. Dintre arbuști, sunt prezenți: glădița măceșul, păducelul, socul, murul etc.

Întâlnim și: caras, biban, babușcă, roșioară, murgoi bălțat, oblete, știucă, țestoasa de apă europeană, gușter, șopîrlă de cîmp, șarpe de casă, șarpe de apă etc.

Până în prezent au fost identificate 138 de specii de păsări, cele mai multe protejate la nivel național și internațional: lebăda de vară, rața mare, chirighița cu obraz alb, stârcul de noapte, găinușa de baltă, pescărușul râzător, șoimul rândunelelor, eretele de stuf etc.

Dintre mamifere, trăiesc aici specii precum: vidră, vulpe, nevăstuică, chițcan pitic, bizam, lilieci.

Așadar, iubitorii de natură și cei care vor să descopere mica Deltă din mijlocul orașului sunt așteptați în Parcul Natural Văcărești.

Sursa: http://parcnaturalvacaresti.ro, sursa FOTO: www.youtube.com.