Dacă veți trece pragul unei gospodine din Dobrogea, cu siguranță veți gusta câteva preparate gustoase, pe care le recomandăm și noi cu încredere. Uscățele, pișcoturile dobrogene, merele pane sau fursecurile cu telemea și cașcaval sunt doar câteva delicii dobrogene pe care trebuie să le încercați!

Uscățele

Este probabil una dintre cele mai vechi rețete de desert. Și printre cele mai simple. Aveți nevoie doar de câteva ingrediente: o jumătate de kg de făină, 2 ouă, 2 linguri untură, 2 linguri de zahăr, un praf de sare, jumătate de pahar de apă, zahăr pudră și zahăr vanilat.

Modul de preparare este la fel de simplu: se amestecă ouăle cu făina, zahărul, sarea și apa până se face aluatul. Se lasă apoi la odihnit timp de 10 minute, după care cu un făcăleț de lemn întindem foaia de aluat. Cu un cuțit se taie foaia în mici forme de romb. În centrul acestora se va face o secțiune, prin care se întoarce un colț al formei de romb, apoi într-o tigaie cu untură încinsă se rumenesc la foc moderat, iar la final se presară zahăr pudră.

Pișcoturi dobrogene

 

Pentru pișcoturile dobrogene aveți nevoie de: 3 ouă, o jumătate de cană de lapte, 1 cană de untură de porc, 1 cană de zahăr, 1 linguriță de bicarbonat de sodiu, 1 linguriță de sare, 2 pliculețe de zahăr vanilat, esență de rom, 1 kg de făină și coaja rasă de la o lămâie.

Mod de preparare: într-un castron amestecăm ouăle împreună cu zahărul, apoi adăugăm pe rând laptele, zahărul vanilat, coaja de lămâie, esența de rom, sarea, laptele și untura ușor încălzită. Bicarbonatul de sodiu se adaugă după ce a fost stins cu puțin oțet. Peste compoziție se adaugă treptat făina, se amestecă până devine o cocă. Apoi se frământă bine și se lasă la „odihnit” circa jumătate de oră. Se întinde coca cu un făcăleț de lemn, se decupează formele și se așează pe o tavă tapetată cu făină. Se bagă la cuptor, la foc mediu și când s-au rumenit se scot. (Sursa: info-delta.ro).

Mere pane

Este o rețetă simplă și gustoasă, o rețetă care se regăsește pe masa gospodinelor din zona Dobrogei în special. Aveți nevoie de următoarele ingrediente: 750 g de mere, 200 g de făină, 400 ml de lapte, 3 ouă, 75 g de zahăr pudră, 200 ml de ulei.

Mod de preparare: gălbenușurile se amestecă cu făină și se subțiază cu lapte, albușurile se bat cu zahăr, apoi se amestecă cu gălbenușurile. Merele se curăță, se taie felii, se dau prin compoziție, apoi se prăjesc în ulei încins. La final, după ce se scot în farfurie, se presară peste ele zahăr pudră.

Compot de corcodușe

Este poate cel mai răcoritor desert și este plin de vitamine. Aveți nevoie de 2 kg de corcodușe și jumătate de kilogram de zahăr. Se curăță corcodușele de codițe se spală și se scurg. Se așează apoi în borcane de 420 g câte o mână de corcodușe și 3-4 lingurițe de zahăr, apoi se adaugă apa. Borcanele se capsează sau se leagă cu celofan și se pun la fiert timp de 30 de minute într-o oală cu apă. După ce au fiert, se scot din apă se acoperă și se lasă la răcit. (Sursa: skytrip.ro).

Fursecuri cu telemea și cașcaval

Orice gospodină trebuie să încerce măcar o dată în viață această rețetă. Aveți nevoie de următoarele ingrediente: 125 grame de unt, 150 g făină, 125 g telemea, 50 g cașcaval, jumătate ceașcă de iaurt și 1 ou.

Mod de preparare: făina se amestecă cu untul, telemeaua rasă, iaurtul și gălbenușul, până se obține o cocă potrivit de tare, care se lasă să se odihnească 2-3 ore. Se întinde o foaie din care se taie cu forme speciale, după cum preferă fiecare. Se așează figurinele obținute într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu făină, se ung cu albușul bătut, se presară cu cașcavalul ras și se coc la foc potrivit, timp de 10-15 minute. (Sursa: skytrip.ro).