Drăgaica reprezintă unul dintre cele mai frumoase şi aşteptate obiceiuri.
Drăgaica îşi are originile mai înainte de apariţia creştinismului românesc. Se spune că aceasta era o mireasă care plutea pe pământ în perioada solstiţiului de vară, dansând şi cântând atât de frumos de se minunau toţi cei ce o auzeau. Mireasa era însoţită de multe fete frumoase, toate plutind peste câmpurile pline cu flori.
Drăgaica ajută culturile câmpului, dând bob grâului, stropind cu rouă plantele. Tot ea ajută la vindecarea copiilor bolnavi, ajută fetele să se mărite, înmulţea păsările şi animalele.
Se spune că nu este bine să faci treabă de Drăgaică întrucât aceasta va aduce furtuni groaznice care va strica culturile şi va lăsa florile fără leac şi miros. De asemenea, se spune că atunci când nu vei cinsti această zi, Drăgaica te va îmbolnăvi.
Iniţial, Drăgaica avea loc la poalele munţilor Penteleu din Buzău, însă acest obicei s-a mutat chiar în mijlocul oraşului Buzău, fiind sărbătorită în dată de 24 iunie în fiecare an.
De Drăgaică comercianţii se adună într-un târg organizat de autorităţi, expunând cele mai frumoase produse tradiţionale. Vizitatorii vin în acest târg, îmbrăcaţi ca de sărbătoare, distrându-se, cântând şi dansând în locurile organizate. Nici copiii nu sunt deloc neglijaţi. Ei beneficiază de multe jocuri şi jucării, devenind aşadar un târg al veseliei şi distracţiei atât pentru adulţi, cât şi pentru copii.
Foto: YouTube