Dulceața de cireșe era pe vremuri desertul servit invitaților la casele boierești. Mare pasionat de bucătăria tradițională, Radu Anton Roman a adunat în cartea sa „Poveștile bucătăriei românești“ multe dintre cele mai reprezentative rețete străvechi, printre ele și rețeta de dulceață de cireșe amare.
… regina, mare şi mic burgheză, boiernaşă şi vel vornică, a verilor toride, cu vile de orăşel pustiu sau conace depărtate, perdele trase, ore târzii de după-amiază, umbra groasă a camerei, mobilele greoaie, vechi, prea vechi, pahare aburite, farfurioare delicate, linguriţe cât unghia, de argint…
(Ingrediente) 1,2 kg cireşe amare (negre şi fără sâmburi), 1,6 kg zahăr tos, zeama de la 1 lămâie, 3 g vanilie (sau zahăr vanilinat).
(Mod de preparare) Mai întâi, se amestecă cireşele cu zahărul şi se pun pe foc lin, scuturând tingirea înainte şi-napoi, să nu se prindă. Mai apoi, se leagă pe foc iute: ştiinţa de a juca tingirea să nu se ardă dulceaţă e o artă.Când e de se leagă de-adevăratelea, se toarnă zeama de lămâie, se mai lasă preţ de vreo câteva clocote şi se toarnă-ntr-un castron, să se răcească, să se poată pune în borcane. Când şi-a schimbat faţa se pune în borcane.