Toamna este anotimpul gutuilor. Fructele atât de aromate pot fi consumate crude, murate, în compot, coapte, dar mai ales sub formă de dulceață.
Ingrediente pentru o porție: 600 g gutui, cantitate obținută după ce gutuile au fost spălate, rase pe răzătoare sau, pur și simplu, tăiate cubulețe, 1 kg zahăr, 500 ml apă, 100 ml zeamă de lămâie și două pliculețe de zahăr vanilat.
Mod de preparare. Spălăm gutuile astfel încât să îndepărtăm puful de pe ele. Le curățăm și le dăm pe răzătoarea mare (sau le tăiem bastonașe subțiri sau cubulețe mici). Stoarceți mai multe lămâi până obțineți 100 ml zeamă. Apoi, într-o cratiță emailată puneți 500 ml apă la fiert cu 1 kg zahăr și zeama de lămâie. Când este fierbinte, adăugați gutuile rase. Gutuile se vor oxida, dar după ce le puneți în siropul fierbinte, ele își vor recăpăta culoarea. După aceea, când totul este gata, cam cu 1 minut înainte de a lua dulceața de pe foc, puneți zahărul vanilat, lăsați focul mediu și amestecați continuu.
Lăsăm dulceața pe foc până se leagă siropul.
Când gutuile au un aspect lucios se ia cratița de pe foc, deoarece fructele se închid la culoare și dulceața va avea un gust de zahăr ars. Așadar, mare atenție!
Se spumează și apoi cratița se acoperă cu un șervet umezit în apă rece și stors foarte bine. Dacă acesta se usucă repede, îl umezim din nou și acoperim din nou cratița.
Lăsăm dulceața să se răcească în cratiță (câteva ore), apoi o punem în borcane și le închidem bine cu un capac. (Sursa: reteteculinare.ro)