În vârful unui deal din satul vâlcean Hotăroaia, se înalţă o casă ce pare desprinsă din cărțile de povești. Clădirea pe care sunt pictate păpuşi şi flori în toate culorile pământului atrage privirile trecătorilor de mai bine de şapte decenii.

Puțini cunosc povestea acestei case colorate ridicată pe culmile unui deal din spatele satului Hotăroia, comuna Roşiile. Un drum pietruit de țară te duce spre o livadă de pruni şi într-un final te lasă să descoperi frumusețea casei pe care sunt pictate păpuşi, flori şi animale.

Proprietarul, Dumitru Şocaş, a moştenit casa de la tatăl lui încă din anul 1937 şi, fiind pasionat de pictură, s-a apucat să-şi zugrăvească exteriorul locuinţei în tot felul de culori. Picturile au fost realizate treptat, sporindu-şi numărul de la un an la altul.

Omul a colorat mai întâi florile de pe tavan şi apoi a început să facă feţele păpuşilor din ipsos, pe care le-a aplicat deasupra geamurilor. În casa desprinsă parcă dintr-un basm nu locuieşte însă nimeni.

„În fiecare an schimbă culorile casei, anul trecut era vopsită cu albastru, anul acesta e cu galben şi verde. De când era copil îi plăcea să facă desene pe casă şi întotdeauna a folosit culori deschise, nu-i plac nuanţele închise“, a povestit o vecină din sat pentru jurnaliștii de la Gazeta de sud.

„A lucrat pe şantier, nu a făcut nici un curs de pictură, pur şi simplu îi place să facă asta. Un simplu muncitor pe şantier, un om obişnuit care a încercat să-şi picteze casa după bunul plac“, a mai spus Elisabeta Diaconu.

Curtea casei este şi ea frumos aranjată, plină de flori, cu iarbă grasă și mulți copaci, un peisaj ce completează perfect întregul tablou de poveste.

(Sursa: gds.ro)