Nunți cu specific românesc, team building-uri, petreceri sau pur și simplu excursii de dragul meleagurilor noastre, Etnotique satisface pofta de tradițional românesc și nu numai. Am încercat să aflăm mai multe despre proiectul care s-a născut, în primul rând, din dragoste pentru etnografie și folclor.
Cum a luat naştere proiectul Etnotique?
Rețeta este cât se poate de simplă: dragoste pentru etnografie și folclor amestecată cu pasiunea pentru organizarea de evenimente și publicitate. Bineînțeles că ,, cireașa‘’ care stă în vârful acestui mix o reprezintă iubirea de patrie. Probabil, lipsa unei agenții care să înglobeze serviciile ce pot fi oferite de meșterii sau oamenii legați de etnografie și folclor m-a făcut să pun bazele acestui proiect. El nu ar fi luat naștere dacă nu eram strâns legată de tot ceea ce reprezintă viața satului românesc. Copilărind la țara, amintirile mele nu rezonau niciodată cu ceea ce astăzi este promovat ca fiind detalii din viața tăranilor români. Vedeam asta, cel mai des, în hainele celor care apăreau la evenimentele pe care pe organizam. Nu înțelegeam cum o bucată de saten cu 3-4 benzi aplicate se numea ,,ie’’ și era pusă în centrul atenției. Ceva nu se lega… Eu eram obișnuită cu finețea și atenția la detalii care caracteriza costumul tradițional, iar de aici la a lua ,,taurul de coarne’’ și a-mi dori ceva autentic a mai fost un pas, un pas care se numește Etnotique sau îl mai putem descrie ’’săritura peste o groapă’’ în care poposește slabul interes pentru bogăția satului românesc. Pe lângă toate acestea, mi-am dorit enorm să promovez satul cu tot ce include acesta. Am început cu portul popular pentru că de el mă simt cel mai legată și am cele mai multe amintiri. De aici, am luat contact cu principalii colecționari pe care, alături de colega mea Ileana Rădulescu, am început să-i promovăm și împreună cu aceștia să dăm informațiile corecte legate de portul autentic. Mi-am dorit foarte mult și încă lucrăm la asta, să indexăm în mediul online majoritatea porturilor specifice zonelor etnografice cu informațiile despre fiecare. Tot acest demers cultural va continua, urmând ca periodic să venim cu noi campanii de promovare a oamenilor, a locurilor și lucrurilor.
Cum priveşti reinterpretarea iei româneşti?
Pentru mine, ia reprezintă ceva unic și valoros. Valoare dată, o dată prin materialele obținute în marea lor majoritate în gospodărie, și apoi prin timpul și dragostea cu care femeile își coseau ia acasă. Munca aceea, de luni întregi, nu se poate compara cu nimic. Dacă vorbim de creațiile cu influență tradițional românească, mă bucur că sunt designeri care apelează din ce în ce mai des la cunoștiințele meșterilor sau fac cercetare pentru colecții unice și reprezentative ce duc mai departe simbolistica ce se regăsește în portul popular și nu numai. Vorbim aici de creații vestimentare, pentru că a face o ie, o fotă, un suman este cu totul și cu totul altceva.
Cât de importante sunt tradițiile, atunci când doi tineri hotărăsc să facă marele pas?
Sunt importante în măsura în care și le doresc. Trăim timpuri lipsite din ce în ce mai mult de spiritualitate, automat, lucrul acesta se oglindește în tradiții, obiceiuri, ritualuri etc. Poate este și normal, prin evoluție ne pierdem ,,frica’’ față de diverse ,,forțe’’ și considerăm toate aceste tradiții învechite. Adevărul este că în fața blocului nu este foarte recomandat să rupem turta sau să încingem Nuneasca. Aici intervenim noi. Mi-am dat seama că încă mai sunt cupluri care țin la tradiții și își doresc o nuntă autentică sau că sunt cupluri care își doresc o nuntă cu influențe românești incluse în diverse detalii ale nunții. Fiecare este liber să aleagă, iar noi suntem prezenți pentru a satisface nevoia de tradiție sau de influențe ce amintesc de nunțile de odinioară, într-un mod corect.
Ce trebuie să ştie viitorii miri dacă optează pentru o nuntă tradiţională?
În primul rând, mirii trebuie să știe de la bun început ce nuntă vor. Dacă vorbim de una tradițională, este bine să se limiteze la o zonă etnografică anume pentru a oferi invitaților momente unice specifice zonei din care aceștia (mirii) fac parte. Dacă vorbim de o nuntă cu influențe românești, mirii trebuie să știe ce detalii cu influență tradițională vor să scoată în evidență. Noi oferim consultații și îi ajutăm să aleagă tot ce este nevoie pentru o experiență unică, atât pentru ei, cât și pentru invitați.
Ce ne poți spune despre obiectele și despre veșmintele tradiționale pe care le puneți la dispoziție?
Obiectele și veșmintele pe care le punem la dispoziție sunt autentice și provin în marea lor parte din casele țăranilor români. Alături de colegii mei am umblat prin sute de sate și am strâns ce am considerat noi că poate fii adus la lumină și pus în valoare. În aceste căutări, am găsit și piese al căror loc este în expoziții, fiind extrem de rare și datate înainte de primul război mondial. Aceste piese nu pot fii purtate, ci doar admirate, în timp ce piesele interbelice, de exemplu, sunt destinate evenimentelor și clienților noștri, bineînțeles, de fiecare dată avem grijă să nu se întâmple nimic cu ele și să fie scoase în lume de fiecare dată într-un mod impecabil.
FOTOGRAFII: Ileana Rădulescu