Familia Colibaba este una cu o lungă tradiție în producerea de ceramică. Meșteșugul olăritului a fost transmis din generație în generație de aproape 200 de ani. Pe la începutul secolului al XIX-lea, Vasile Colibaba s-a apucat de meșteșugul ceramicii, punând bazele uneia dintre cele mai longevive familii de meșteri ceramiști populari. Meșteșugul a fost preluat de fiul său, Ioan, iar acesta l-a învățat apoi pe fiul său, Constantin.
Primul olar de mare valoare din cadrul familiei a fost meșterul Constantin Colibaba (1900-1975). El a dat un nou impuls meșteșugului ceramicii tradiționale, preluând diferite motive (spirala, cercul, lacrima, punctul, steaua) din arta populară și revitalizându-le cu originalitate în piese inedite.
Meșterul olar Constantin Colibaba a lăsat moștenire meșteșugul olăritului nepoților săi, Florin (n. 1956) și Marcel Colibaba (1956-2009). Aceștia au lucrat de copii cu bunicul lor, care i-a învățat toate secretele olăritului. La moartea sa, Constantin Colibaba le-a cerut copiilor să nu părăsească tradiția și ceramica în vecii vecilor, povestește Florin Colibaba. După cum afirmă meșterul olar Florin Colibaba, diferența între ceramica tradițională de Kuty și ceramica de Rădăuți „constă în culori. Ceramica de Kuty este pictată în alb, verde, galben și maroniu, adică cele patru anotimpuri, în timp ce la ceramica de Rădăuți fondul este verde și este folosit maroul“.
Florin Colibaba (61 de ani) este descendent al unei familii cu o tradiție de cinci generații în arta modelării lutului. El este ultimul depozitar al tainelor ceramicii de Rădăuți și de Kuty. De aproape trei secole, farfuriile, cănile, ploștile, sfeșnicele și ulcioarele „olarilor Colibaba’ arse în pământul Moldovei și decorate cu elemente unice au bucurat inimile a mii de români și străini iubitori ai frumosului popular.
În anul 1999, Florin Colibaba a fost invitat la celebrul muzeu american Smithsonian, la cel mai mare festival popular din lume. A fost felicitat personal la Casa Albă de președintele american Bill Clinton pentru produsele realizate și pentru păstrarea tradițiilor în arta olăritului.
Foto: www.tourismsirethliboca.org