Nu există casă de român adevărat care, de 1 Decembrie, să nu aibă pe masă mici și fasole cu ciolan. Așadar, de Ziua Națională a României, îți poți chema prietenii la masă, noi venim cu rețeta de fasole!

Ingrediente: Pentru rețeta de fasole cu ciolan aveți nevoie de: 500 grame de fasole uscată, un ciolan afumat, 2-3 morcovi mari, 4 cepe, un ardei gras, câteva foi de dafin, 3 linguri de bulion, sare și cimbru, după gust.

Mod de preparare: Spălați bine fasolea și o lăsați apoi în apă rece o oră-două, să se umfle. Adăugați un morcov ras, o ceapă tocată, sare și o foaie de dafin. După ce a fiert, se scurge apa, dar opriți 3-4 polonice. Veți avea nevoie de ele mai târziu. Separat, într-o oală puneți puțin ulei, în care căliți 3 cepe și un morcov, tocate sau date pe răzătoare, după preferințe. Când ceapa devine aurie, puteți adăuga bucăți de ciolan afumat, care se  rumenesc puțin. Este important să mestecați din când în când. Adăugați apoi 3-4 polonice din supa în care a fiert fasolea, 2-3 linguri cu bulion, apoi boabele scurse, foile de dafin, piper, cimbru, sarea și lăsați să mai fiarbă până scade zeama.

Se servește cu murături și un pahar de vin. La mulți ani tuturor românilor!