În anul Centenarului, o femeie din România, jurnalist de profesie, a avut curajul să demareze un demers revoluționar. Janina Nectara a fondat o comunitate online, Femei pe Bancnote, care își propune să strângă cât mai multe semnături, pentru susținerea celui mai puternic mesaj al deceniului – acela că o femeie merită să ajungă pe o bancnotă românească!

„Banca Națională a României emite banii pentru cetățenii acestei țări. Bancnotele aparțin românilor! Sunt făcute pentru români! Desigur, dacă banii aparțin românilor, ar trebui să îi și reprezinte. Regretabil, reprezintă doar jumătate dintre români! Bărbații!… Bărbați cu merite istorice incontestabile! Bărbați indiscutabil valoroși! Însă negăsind nicio femeie pe bancnotele românești, survine o întrebarea firească: Noi, femeile, cât valorăm?”, este întrebarea pe care și-o pune jurnalista.

Janina Nectara subliniază faptul că țara noastră este un izvor de personalități feminine remarcabile, cu recorduri mondiale sau distincții excepționale, care nu doar ca au făcut istorie în țara, dar au marcat și istoria internațională.  Și care ar merita să fie pe o bancnotă românească.

Pe http://www.FemeiPeBancnote.ro  au fost propuse 100 de femei marcante ale culturii și științei românești, care pot fi votate spre a fi propuse BNR-ului, pentru a ilustra o bancnotă.

Știați că prima femeie inginer din lume este româncă, prima femeie din lume arhitect-inspector general-tot româncă. Prima femeie din lume deținătoare a titlului de doctor în medicină, vine tot din România, la fel și prima femeie aleasă membru în Academia Regală de Limbă și Literatură a Belgiei.

A sosit momentul ca în anul istoric al Centenarului Marii Uniri, să onorăm femeile de excepție ale României! , spune Janina Nectara, care ne invită să semnăm această petiție istorică, adresată Guvernatorului Băncii Naționale a României.

 

Detalii pe http://www.FemeiPebancnote.ro!