În perioada 30 iunie – 2 iulie 2017 se va desfășura la București cea de a XI-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în Cișmigiu”.

Festivalul își propune să aducă tradiția autentică în mediul urban prin muzică, dans și artă populară, promovând frumusețea, unicitatea fiecărei națiuni în contextul globalizării și al păstrării identității socio-culturale. Ediția din 2017, celebrează 11 ani de diversitate culturală, reunind în cele trei zile de festival peste 2.000 de artiști, ansambluri românești, ansambluri din străinătate (Coasta de Fildeș, Columbia, Polonia, Serbia, Grecia, Belgia, Germania, Republica Moldova), minorități și comunități (croată, maghiară, ucraineană, romă, germană, poloneză, turco-tătară, greacă, ruși-lipoveni).

Din programul festivalului fac parte: o paradă a costumelor populare, spectacole de folclor autentic, un târg de meșteșuguri și produse tradiționale, o zonă dedicată concertelor de folclor reinterpretat – „Fân Zone”, o secțiune de folclor interpretat de copii, ateliere de creație, teatru pentru cei mici, precum și o zonă gastronomică.

Parada costumelor populare

În fiecare an, festivalul debutează cu parada costumelor populare românești și internaționale, pe traseul Piața George Enescu (Ateneul Român) – Calea Victoriei – Bulevardul Regina Elisabeta – Parcul Cișmigiu (Intrarea Arhivele Statului). Parada se desfășoară începând cu ora 15:00, iar în cadrul acesteia vor defila ansambluri naționale şi internaționale, fanfare, comunități și minorități naționale.

Târg de meșteșuguri și zona gastronomică

Festivalul Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în Cișmigiu” aduce în atenția publicului arta populară și gastronomia autohtonă dar și produse cu specific internațional. Târgul de meșteșuguri va fi deschis în toate cele trei zile de festival, între orele 10:00 – 22:00 și va pune la dispoziția vizitatorilor o gamă diversificată de obiecte de artizanat (costume, păpuși, măști, icoane, ii, ceramică, sculpturi în lemn și os, țesături, covoare, articole din piele, instrumente muzicale), dar și preparate culinare (pâine de casă, plăcinte, cozonaci, scovergi, baclava, kurtoș colacs, miere, dulcețuri, siropuri, înghețată, prăjituri de casă, turtă dulce, covrigei, brânzeturi). Totodată, în cadrul festivalului, va fi amenajat Hanul Cișmigiu, o zonă gastronomică ce redă atmosfera hanurilor de odinioară, unde oamenii pot servi gustări calde, în intervalul 10:00 – 22:00.

Scena Principală

În cele 10 ediții desfășurate din anul 2007 până în prezent, artiști din întreaga lume au urcat pe scena Festivalului Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în Cișmigiu”: Serbia, Peru, Republica Cehă, Congo, Marea Britanie, Georgia, Grecia, Mexic, Turcia, Ucraina, Bulgaria, Macedonia, Bosnia și Herțegovina, Cipru, Rusia, India, Republica Moldova, Lituania, Armenia, Scoția, Italia, Maroc, Spania, Irlanda, Slovacia și reprezentanți ai minorităților și comunităților naționale.
Scena Principală, situată pe peluza restaurantului Monte Carlo, va reuni concerte susținute de soliști îndrăgiți, precum Nicolae Voiculeţ, Lavinia Goste, Angelica Flutur, Nicușor Iordan, Ioana Maria Ardelean, Maria Beatrice Băndoiu și Tudor Furdui Iancu, Gheorghe Zamfir şi Cazanoi Orchestra, Orchestra „Lăutarii” din Chişinău, condusă de maestrul dirijor Nicolae Botgros, cu Maria Ciobanu, Ștefania Rareș, Angelica Stoican, Dumitru Zamfira, Gheorghe Turda, Loredana şi invitaţii săi: Mioara Velicu, Nicolae Furdui Iancu, Tiberiu Ceia, George Forcos Palade, Bogdan Simion, Gicu Coadă, acompaniaţi de Orchestra „Agurida”, condusă de maestrul dirijor Marin Alexandru şi Orchestra Naţională „Valahia”, condusă de maestrul dirijor Marius Zorilă, Floarea Calotă şi Taraful său, spectacole de folclor tradițional ale unor ansambluri naționale și internaționale: „Mureşul” din Târgu Mureş, „Ciprian Porumbescu” din Suceava, „Transilvania” din Baia Mare, „Dor Românesc” din Bistriţa-Năsăud, cu Matilda Pascal Cojocăriţa şi Alexandru Pugna, Ansamblul „Baladele Deltei” din Tulcea, „Cununa Carpaților” din București, „Țara Vrancei” din Focșani, „Doina Banatului” din Caransebeș, „Burnasul” din Teleorman, „Doina Gorjului” din Târgu Jiu, Ansamblul „Maria Tănase” din Craiova, cu Niculina Stoican şi Mariana Ionescu Căpitănescu, Ansamblul “Warszawianka” din Polonia, Ansamblurile „’t Havermeuleke” şi „Reuzegom” din Belgia, Ansamblul „Joc” din Republica Moldova, Ansamblul „Kud Zapis” din Serbia, Ansamblul „To Xorostasi” din Grecia, Ansamblul „Koitaboch-Musi” din Germania, Ansamblul „Uninorte” din Columbia, Ansamblul „Anouaze – G.A.” din Coasta de Fildeş dar și minorități, comunități naționale, fanfare și orchestre.

Fân Zone – scena dedicată folclorului reinterpretat

FÂN ZONE este zona preferată din festival a tinerilor dornici de distracție și relaxare. Începând cu ora 18:30, ritmurile autentice de folclor vor prinde o formă urbană, prin melodiile unor trupe din peisajul muzical local și internațional, precum: DJ Adrian Şaguna, Zempöl Offchestra, Erik & The Worldly Savages din Serbia, DJ Iqude, Aida şi Noi, Vrelo din Serbia, DJ Michael T, Mara și Zdob și Zdub. Sâmbătă și duminică, între orele 14:00 – 18:30, Fân Zone găzduiește ateliere creative pentru adulți și copii, precum și demonstrații de artă meșteșugărească.

Scena Foișor și ateliere de creație pentru copii

Sâmbătă și duminică, în intervalul 10:30 – 12:30, Foișorul din Parcul Cișmigiu se transformă într-o scenă dedicată copiilor, cu un program artistic de cântece și dansuri tradiționale prezentate de ansamblul de copii „Mugurelul” din Câmpia Turzii, Orchestra „Hora”, condusă de Lucian Goiană, grupul de copii „Mlădițe Ilfovene” din Clinceni, coordonator Mărioara Man Gheorghe și Grigore Gherman, grupul de copii de la Atelierul creart „Fabrica de Folclor”, coordonator Lavinia Goste, spectacole de teatru pentru copii „Cartierul poveștilor” prezentat de Teatrul „Ion Creangă” și „Capra cu trei iezi” de Teatrul „Țăndărică”. Tot la Foișor, în intervalul 17:00 – 21:00, vor avea loc diverse activități recreative, ateliere de creație pentru copii și demonstrații de artă meșteșugărească.

În cei zece ani, festivalul s-a bucurat de prezența a 25 de țări și a 22.000 de artiști naționali și internaționali, 700 de meșteșugari și artiști plastici din România și de un public de 225.000 de spectator, potrivit organizatorilor.

foto: facebook