Duminică, 7 mai, în gospodăria de la Runcu Salvei a ultimei opincărese din Țara Năsăudului a fost mare sărbătoare. Runcănița a împlinit opt decenii de viață, iar la ceas aniversar i-au fost alături prietenii și cei care o îndrăgesc.
Izvor nesecat de voie bună, Floarea Cosmi este o legendă vie a zonei Năsăudului în ceea ce privește păstrarea exemplară a tradițiilor populare, inclusiv culinare. I s-a dus vestea peste tot, iar neaoșa țărancă este aproape nelipsită de la expoziții, târguri ori emisiunile de folclor. Floarea Cosmi din Runcu Salvei e ultimul opincar din judeţ. A împlinit 80 de ani, are o casă plină cu opinci şi un soi de bună dispoziţie care ţine departe de dânsa orice gând rău. Nu are copii, convinsă că moştenitorii nu-ţi aduc nicio „haznă”, iar afacerile îi merg cum nu se poate mai bine.
Lelea Floarea este vestită în zonă şi pentru talentul culinar. Face plăcinte cu brânză, care sunt admirate la festivalurile de panificaţie, cu care a obţinut importante premii. Secretul e că lucrează cu dragoste şi în gând cu Dumnezeu. Tot cu o rugăciune, începe lucrul şi la prescuri, pe care le pregăteşte cu sfinţenie, într-un mod aparte. Talentul în bucătărie l-a moştenit de la mama sa, deoarece când s-a căsătorit trebuia să ştie să ţină o casă şi un bărbat.
Mai demult erau 40 de opincari şi toţi vindeau pentru că toată lumea umbla încălţată cu opinci. Şi copiii la şcoală umblau toţi cu opinci. Au murit toţi opincarii. A rămas numai ea. Și nu are de gând să renunțe la ele.
Floarea Cosmi face opinci de aproape 60 de ani, iar dovadă stau zecile de diplome primite la târguri şi expoziţii de artă populară. Meseria a deprins-o de la regretatul ei soţul, meșterul popular Dumitru Cosmi, care s-a stins în urmă cu 9 ani. S-a măritat la 19 ani şi a lucrat într-una, că aveau şi pământ, şi când vremea era rea lucra în casă opinci, erau foarte căutate și câștigau bani frumoși.
La început, confecționau opincile din piele de vită sau porc, după un timp au găsit un materialul mai bun, și anume cauciucul. Și nu orice cauciuc, îl căutau pe cel de la anvelopele mai mari. Apoi au trecut la a face opinci din cameră. Astăzi, sunt un pic mai uşor de confecţionat, deoarece pielea, materialul necesar fabricării este mai simplu de prelucrat.
Face opinci pe măsuri, cele pentru femei fiind între 37 și 40, iar cele pentru bărbați mai mari. Au și nume opincile, cele femeiești sunt „de creastă”, iar bărbații poartă „laolalta”. Bineînteles că realizează opinci pentru sezonul cald și pentru iarnă, diferența dintre ele fiind atât de grosime a materialului, cât și de model, cele de iarnă având „încrustături de ghețuș.
Opincile din piele sunt mai uşor de făcut, dar tot trebuie forţă şi îndemânare. O pereche se vinde la târg cu 20 sau 30 de lei.
Toată lumea din sat o cunoaşte pe Floarea Cosmi. Bătrâna e admirată de vecini pentru energia ei. Singurul regret al opincăresei este că nu are un ucenic care să-i ducă mai departe meşteşugul.
Foto: www.bistrita24.ro