Friptură de porc. Rețete perfecte pentru Sărbătorile de iarnă

0
5705

Friptură de porc la cuptor

Aveți nevoie de următoarele ingrediente: 1 kg cap de piept de porc, 2 linguri unt (sau untură),  4-5 căței de usturoi, 200 ml vin alb, tarhon, sare și piper după gust, pătrunjel și mărar.

Mod de preparare:

Se curăță carnea de pielițe, se spală, se împănează cu bucățele de usturoi, se pudrează cu sare și piper, se pune peste tarhon tocat mărunt și apoi se acoperă și se lasă la rece aproximativ o oră ca aromele să pătrundă în carne. Se așează într-o tavă în care s-au pus două linguri de unt. Se introduce tava la cuptor, la foc potrivit. Se lasă să se rumenească pe ambele părți. Când prinde puțină culoare, se adaugă vin (sau apă). Se introduce friptura din nou la cuptor și se lasă să fiarbă circa 35 minute, iar spre final se presară verdețuri tocate mărunt… Când furculița pătrunde ușor în carne, friptura este gata. Se scoate, se lasă puțin să se răcorească, se taie felii și se așează pe un platou încălzit, alături de garnitura de cartofi țărănești.

Friptură de porc cu bere

Ingrediente: 1 kg carne de porc, 5 cepe, 1 cățel usturoi, 3 linguri miere, 50 g unt,  500 ml bere neagră, cimbru, 100 ml ulei, sare, piper.

Mod de preparare

Friptura de porc capătă un gust special atunci când adaugi bere. Devine mult mai fragedă. Așadar, într-un vas, se topeşte untul şi se pun două cepe tăiate, peştişori şi usturoiul. Se potriveşte de sare şi piper, se toarnă berea şi se lasă pe foc circa 10 minute, până se reduce la jumătate. Între timp, celelalte trei cepe se taie şi se pun în tava de copt. Carnea se sărează şi se piperează şi se unge din abundenţă cu ulei. Se aşează carnea peste ceapă şi se unge cu miere. Se dă la cuptor pentru o oră. După acest timp se adaugă sosul de bere şi ceapă şi se lasă din nou la cuptor până ce carnea și ceapa se rumenesc frumos. După coacere, se mai lasă 10 minute înainte de a fi tăiată şi adusă la masă.

Sursa FOTO: perfecte.ro