Ingrediente:
- 600 gr cartofi
- prune
- o cană de pesmet
- o cană de făină
- 1/2 cană de zahăr
- 1 ou
- 3-4 linguri untură sau ulei
- sare, scorțișoară (opțional)
Mod de preparare:
- Cartofii se pun la fiert cu tot cu coajă, în apă se adaugă puțină sare. Când sunt fierți îi decojim și îi zdrobim ca pentru pireu, apoi îi lăsăm să se răcească.
- În acest timp, punem într-o oală mare apă la fiert și adăugăm un praf de sare. De asemenea, pregătim și pesmetul, într-o tigaie punem 1-2 linguri de ulei la încins, adăugăm pesmetul și zahărul și lăsăm pe foc mic până se închide puțin la culoare, amestecând în continuu.
- Într-un vas se amestecă cartofii mărunțiți cu făina, oul, untura (uleiul) și Se frământă bine până devine ca un aluat. Compoziția obținută se întinde pe o suprafață plană și se taie în pătrățele.
- Se pregătesc prunele: se scot sâmburii și în mijlocul lor se pune puțin zahăr și opțional scorțișoară.
- În fiecare pătrățel decupat, se pune câte o prună, se împachetează și se modelează ca o bilă.
- Când apa clocotește , se adaugă gomboții, îi lăsăm să fiarbă până se ridică la suprafață, după care îi mai lăsăm 1 minut. Apoi îi scoatem și îi tăvălim prin pesmetul prăjit.
Se pot servi cu smântână sau iaurt.
Poftă bună!
Foto: www.spornic.ro