Ileana Hotopilă lucrează de ani buni în arta încondeierii ouălelor. Originară din satul Lupcina, comuna Ulma, județul Suceava, femeia este meșter și artist popular, specializat în ouă încondeiate sau ‘închistrite’, așa cum li se mai spune în zona Bucovinei.

Doamna Ileana crede că a fost înzestrată cu acest talent, de la Dumnezeu. Avea 10 ani când a pictat primul său ou, iar, astăzi, este una dintre cele mai pricepute artiste de gen din țara noastră.

„Am 56 de ani și lucrez de la 10 ani ouă încondeiate. Am învățat din familie, de la mătușa mea. Ea a învățat de la mama ei și tot așa, iar eu la rândul meu i-am învățat pe cei 14 copii ai mei.”, ne-a mărturisit doamna Ileana.

Face ouă atât de Paște, cât și de Crăciun, produse pe care le vinde cu succes în târgurile de gen de la noi, dar și în afara țării. „Brâul Maicii Domnului”, „Crucea Paştelui”, „fierul plugului”, „coarnele berbecului”, „desagii popii” sunt doar câteva dintre motivele vechi de sute de ani, prezente în arta sa. Dacă nu ar fi continuate de fiecare generaţie, s-ar pierde pentru totdeauna, spune Ileana Hotopilă.

„Înainte de Paște, multă lume cumpără ouă încondeiate, însă înainte de Crăciun, mai mult străinii sunt interesați. Ei preferă ouă cu motive de Crăciun.”, spune femeia.

Cât privește etapele realizării ouălelor încondeiate, iată ce spune Ileana Hotopilă!

Ouăle se pregătesc prima dată: se face găurică, se scoate conținutul, se spală, se usucă și apoi se începe încondeierea. Fac un model cu ceară neagră și pe urmă colorez. Mai întâi se lucrează pe alb – liniile albe pe care le vedeți s-au dat mai întâi cu ceară -, apoi se face galben și se dă din nou cu ceară, ca să rămână linii galbene, pe urmă cu roșu și, la sfârșit, se șterge ceara la cald și rămâne așa cum îl vedeți. Cele cu ceară în relief se pictează direct și se lasă ceara acolo. Este tot o tehnică tradițională, dar mai nouă.