Avem o țară frumoasă, cu minți luminate, cu personalități cu care ne mândrim în toată lumea. Știați că Ioan Cantacuzino a descoperit vaccinul antiholeric, că Henri Coandă a construit avionul cu reacție sau că stiloul a fost invenția lui Petrache Poenaru? Aflați mai multe detalii în cele ce urmează!

 

Avionul cu Reacție – Henri Coandă

În 1910, Marele Palat de pe Champs-Elisee, Paris, a găzduit cea de-a doua ediție a Expoziției Internaționale de Aeronautică. Au fost expuse atunci cele mai noi piese de aviație, însă invenția care le-a atras atenția a fost un avion roșu, fără elice, pe a cărui plăcuță scria: COANDĂ-1910. Mașinăria avea două aripi duble și un singur loc, o anvergura de 10,3 m, lungimea de 12,5 m, greutatea de 420 kg și o forță a propulsiei de 220 kg. Sistemul de propulsie al avionului lui Henri Coandă era o adevărată revoluție în domeniu.

 

Vaccinul antiholeric – Ioan Cantacuzino

Academician, medic, microbiolog, profesor universitar roman, fondator al școlii românești de imunologie și patologie experimentală, Ioan Cantacuzino a desfășurat o activitate intensă de cercetare, privind vibronul holeric și vaccinarea antiholerică. El a fost primul care a pus la punct o metodă de vaccinare antiholerică, numită “Metoda Cantacuzino”, folosită și astăzi în țările unde se mai semnalează cazuri de holeră.

 

Stiloul – Petrache Poenaru

În 1821, Petrache Poenaru, pandur, creator al steagului României moderne, inginer, matematician, inventator și membru titular al Academiei Române din 1870, a fost secretarul lui Tudor Vladimirescu în timpul revoluției. Și, pentru că activitatea sa a fost legată de pană și de călimară, i-a venit ideea conceperii primului stilou din lume. În 1826 acesta a primit chiar și o bursă importantă care i-a permis să-și perfecționeze studiile la Paris.