Lacul Izvorul Muntelui este de cunoscut și sub denumirea de Lacul Bicaz, el formându-se ca urmare a construirii barajului hidroenergetic.

Situat la doar patru kilometri în amonte față de orașul Bicaz, pe cursul superior al râului Bistrița, este cel mai mare lac artificial amenajat pe râurile din țara noastră. Este unul dintre cele mai frumoase locuri de la noi, așa că merită să ajungi măcar o dată în această vară. Iată câteva lucruri pe care trebuie să le știi!

În medie, perimetrul lacului Izvorul Muntelui este de aproximativ 71 kilometri, iar lungimea sa de 40 kilometri. Apa lui este folosită pentru producerea de energie electrică în centrala hidroelectrică „Bicaz-Stejaru”.

Turiștii care ajung aici trebuie să știe că mai pot vizita parcul Cheile Bicazului, iar pe malul lacului este amenajată și o crescătorie de păstrăv, în localitatea Potoci, unde pot servi un păstrăv proaspăt ce provine chiar din lac.

Și tot aici se află Stațiunea de Cercetări Biologice Potoci-Bicaz a Universității “Al. I. Cuza” – Iași, singurul loc din Moldova unde se pot face scufundări.

 

Sursa FOTO: www.lapensiuni.ro