Lacul Surduc este situat în Vestul ţării, în judetul Timiş, în partea de sud-est a munţilor Poiana Ruscă, într-o zonă foarte frumoasă. Se află a o distanţă de aproximativ 100 de kilometri de Timişoara şi la 30 kilometri de Lugoj. Accesul se poate face pe Drumul Naţional Timişora – Deva, în dreapta localităţii Traian Vuia spre comuna Fârdea.
Lacul are o suprafață de 460 ha, fiind cel mai mare lac de pe teritoriul județului Timiș. Este o construcţie realizată în vremea comunismului. Construcţia barajului a început în 1972, iar acumularea în 1976. În 1977 atinge aproape 25 milioane metri cubi de apă. Etapa a doua a început în 1981, fiind proiectată pentru acumularea unui volum de apa de 51 milioane metri cubi.
Lacul de acumulare are ca scop principal asigurarea cu apă potabilă a zonei Timișoara, apărarea împotriva inundațiilor și bineînțeles, un scop turistic.
Deși este un lac artificial relativ nou, are și el legenda lui, așa cum îi stă bine oricărui loc doritor să atragă cât mai mulți turiști. În adâncurile lacului ar trăi mai multe duhuri, iar după spusele pescarilor locali, care sunt gata să jure că au văzut arătarea cu ochii lor, pe fundul lacului își face veacul un monstru cu patru ochi, asemănător celui din Loch Ness, care scoate capul din apă doar în nopțile cu lună plină.
Zona comunei Fârdea este foarte atractivă pentru amatorii de drumeţii montane, în toate anotimpurile. Din centrul comunei se desprinde un drum destul de lung şi anevoios spre cabana „Căpriorul”, de unde cei care se încumetă să urce pe poteca adânc săpată pe alocuri de ape, pot admira poieniţe cu copaci rari, păduri de stejar, mesteacăn şi fag, şi pe alocuri salcâmi şi ienuperi. De pe deal poate fi admirată întreaga privelişte: lacul Surduc, comuna din vale şi Munţii Poiana Ruscă, acoperiţi de păduri, care se înalţă în spatele lacului, sau Valea Nădragului, iar la poalele munţilor care străjuiesc lacul se deschide depresiunea Caransebeşului, în spatele căreia se profilează Munţii Semenic şi dealurile Buziaşului. Cei care nu sunt ispitiţi de ascensiuni montane pot vizita minunatele bisericuţe de lemn din zonă şi satele de munte care păstrează, în bună parte, ceva din atmosfera arhaică a vieţii de odinioară.
Foto: TravelEurope.ro