Lana Dumitru, designerul care promovează portul popular în creațiile sale

0
2169

Lana Dumitru este un designer din generația tânără care a cunoscut succesul, folosind în creațiile sale elemente din portul popular românesc.

Absolventă de arte plastice și cu un doctorat în Artă și Modă, Lana este un artist desăvârșit care își manifestă încă de la început convingerile prin modă, promovând în același timp tradițiile românești.

Colecția sa de debut intitulată ,,Romanian Apparel” vorbește despre identitatea ei geografică, Lana a propus la vremea respectivă o serie de rochii imprimate cu timbre românești, cu planta populară ,,Rodul Pământului”, cu modele de covoare tradiționale și cu imaginea Coloanei Infinitului, a marelui nostru sculptor Constantin Brâncuși.

Piesele sale vestimentare sunt mai degrabă menite să fie expuse într-un muzeu, însă Lana reușește să le creeze în așa fel încât să arate bine pe oricine le-ar purta. ,,Nu am un target anume, dar știu cu certitudine că persoanele care-mi poartă creațiile sunt inteligente și pline de umor”, a declarat Lana pentru revista Forbes.

Una dintre colecțiile sale de referință este și cea intitulată “Pink Cemetery”, care a avut ca sursă de inspirație cimitirul maramureșean. Este de fapt un omagiu artistic adus monumentului de artă naivă, designerul preluând motive grafice din Săpânța, reinterpretându-le în propriul spirit artistic și aducându-le mai aproape de sensibilitățile contemporane.

Lana continuă să creeze colecție după colecție, în toate, inspirându-se din portul tradițional românesc.