Avantajele unei vacanţe petrecută în mediul rural sunt de necontestat: aerul curat creşte pofta de mâncare a copilului, alimentele sunt naturale si gustoase (fructe si legume chiar din curtea bunicilor), somnul e cel mai dulce după o zi plină de alergătură şi distracţii alături de copiii din sat. Micuţul nostru descoperă un mod de viaţă mult mai liniştit, departe de televizor şi jocurile video de pe calculator, observă armonia naturii, îşi face prieteni noi, învaţă lucruri noi despre animalele domestice, grădinărit sau diverse munci agricole. Află despre obiceiuri şi tradiţii locale, descoperă bunătatea şi înţelepciunea oamenilor în vârstă, care stau pe prispă şi discută despre lucruri care nu au apărut niciodată în conversaţiile părinţilor lui.

Un copil care își petrece vacanța la bunicii de la țară, se va întalni cu situații inedite, de la stilul de viață, îmbrăcăminte și mâncare până la felul în care bunicii înțeleg și știu să trateze o arsură minoră, o durere de cap, sau o înțepătură.

Leacurile băbești sunt remedii din plante și ceaiuri naturale care pot ameliora simptomele unor boli. De multe ori, acestea sunt mai rapide și mai eficiente decât tratamentele clasice, medicamentoase. Bineînțeles, acestea nu se adresează tuturor, de aceea, acordul medicului este recomandat.

Arsuri minore: un copil care a pus mâna pe ceva fierbinte va fi tratat imediat de bunici cu o felie de cartof tăiat aplicat direct pe partea inflamată sau utilizarea unei cepe tăiate, cu care se tamponează ușor peste arsură. Se pare că substanțele emise din straturile de ceapă pot avea efecte cu adevărat benefice. Chiar și oul crud bătut, pus peste arsură, este un leac aplicat des de bunici. Mierea poate dezinfecta rănile și în mod eficient ajută la vindecarea arsurilor. Atunci când se aplică pe arsură, miere atrage fluidele de sub țesuturi și, astfel, curăță zona afectată.

Diaree: frunzele de viță fierte în apă fac parte din remediile naturale în caz de diaree. Ceaiul de mușețel sau de mentă sunt cele mai cunoscute remedii pentru proprietățile lor calmante.

Durerile de cap: se tratează natural cu o jumătate de lămâie cu care se freacă fruntea. Compresele reci pe frunte și picioarele în apă caldă sunt de asemenea leacuri foarte des întâlnite. Cartofii tăiați, puși într-o eșarfă sau într-un tifon și așezați pe frunte sunt cunoscuți ca îndepărtează durerile de cap.

Durerile de dinți: nu este copil care să nu se fi oprit din joacă din cauza durerilor de dinți. Bunicii sunt însă pregătiți cu leacuri și pentru ele: se aplică usturoi cu sare pe dintele infectat. O altă variantă ar fi frunze de pătrunjel proaspăt, chiar şi rădăcina, zdrobite până se formeaza o pastă, se adaugă puţină sare, acest amestec se aplică pe dintele dureros. La fel de bine se poate folosi compresa pusă la ureche, pe partea care deranjează. Un alt leac este mestecarea de ceapă crudă împotriva bacteriilor din gură.

Durererile de gât: gargară cu suc de lămâie, gargară cu apă și sare. Se mai poate prepara o cană de oțet de mere amestecat cu miere și apă caldă care se bea. Acestea sunt doar câteva din nesfârșitele leacuri băbești cu care durerile de gât pot fi tratate.

Înțepăturile de insecte: se întâmplă destul de des și astfel de incidente, dar nu-i nimic, bunica este pregătită și pentru aceste situații: pentru înțepăturile de albină și viespe, după scoaterea acului, locul înțepat se spală cu apă și săpun, se dezinfectează prin aplicarea unei comprese cu oțet sau comprese simple cu apă rece și gheață. Durerea și mâncărimea pot fi diminuate prin cataplasme cu ceapă crudă (tăiată în felii) cu varză crudă, pătrunjel, busuioc sau salvie. Locul înțepat poate fi masat cu frunze de nuc, usturoi, dupa care se aplică frunze de pătlagină zdrobite. Aceste remedii naturale pot fi folosite și în cazul înțepăturilor de țânțari. Pentru a evita înțepăturile, se folosește puţin oţet diluat în apă. Pielea unsă cu acest amestec ține insectele la distanță .