I se mai spune și Poarta lui Dumnezeu, iar bătrânii din această zonă a țării povestesc că, în vremuri de demult, în Munții Buzăului, domnea un rege bătrân și înțelept, pe nume Luana, ale cărui cetăți atingeau cerul. Apărătorii cetăților luptau doar pentru dreptate, iar regele le vindeca rănile celor răniți în luptă cu apele fermecate din Valea Izvoarelor.

Țara Luanei este localizată, potrivit legendei, în Munții Buzăului, iar pe raza localităților Colți, Bozioru și Brăești se află zece așezări rupestre, dar și monumente ale naturii, în jurul cărora, s-au țesut tot felul de legende.

Cea mai cunoscută așezare rupestră din zonă este Biserica din piatră de la Aluniș, săpată în piatră de doi ciobani, Vlad și Simion, în jurul anului 1274 și atestată documentar la anul 1351.

Aceasta a fost schit de călugări până la anul 1871, iar de atunci este biserica satului Aluniș, cu hramulz Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Tot în zonă au fost descoperite tot felul de intrări ciudate în pământ sau locuri în care oamenii s-au confruntat cu fenomene stranii. De altfel, localnicii vorbesc despre dispariții neobișnuite ale unor oameni, călătorii în timp sau oseminte de uriași scoase din pământ și ascunse de către autorități… Sursa:http://www.cunoastelumea.ro