Lingura din lemn este una dintre cele mai vechi ustensile folosite de om. În limba română, cuvântul “lingură” provine din latinescul “lingula”, un diminutiv de la “lingua” – “limba”. În cele mai vechi timpuri, omul primitiv a mâncat ținând hrana solidă cu degetele, iar lichidele erau băute fie direct cu gura, fie cu ajutorul unor coji de fructe sau cu palma făcută căuș. De la acest gest, al brațului, se pare că a fost confecționată lingura.

Există și multe alte motive pentru care ustensilele de lemn sunt la loc de cinste și astăzi, în bucătăria românească.

Sunt mult mai rezistente

Ustensilele de lemn sunt mai rezistente în timp, dacă sunt curățate corespunzător. Lingura de lemn nu ar trebui să lipsească din bucătăria gospodinelor, fiind practică, rezistență și ușor de curățat.

Protejează recipientele în care gătim

Mai ales dacă vasul în care gătim are un strat fin antiaderent, ustensilele metalice pot zgâria suprafețele delicate. Lingurile și spatulele de lemn pot fi folosite, așadar, fără grijă, căci nu vor zgâria.

Se încing mult mai greu

Este mult mai ușor să amesteci în mâncare, atunci când gătești, dacă mânerul nu se încinge. Este cu atât mai ușor să guști mâncarea, căci o lingură sau o spatulă de lemn nu te va frige.

Nu interacționează chimic cu alimentele acide

Lingurile și tacâmurile din lemn nu interacționează chimic cu alimentele acide, așa cum se întâmplă în cazul celor de plastic, care dau un alt gust mâncării.

De reținut!

Modalitatea cea mai simplă de a dezinfecta o lingură din lemn care a fost în contact cu alimente crude (carne, pește) sau de alt fel, este introducerea lor în apă fierbinte, după care trebuie lăsate să se usuce foarte bine.