Luna Ianuarie sau Gerar. Prima lună din an este una geroasă, tocmai de aceea, Ianuarie poartă și numele popular de Gerar. Mai mult, Gerar era și primul din cei 12 fii ai anului.

Luna Februarie sau Făurar. Este o lună a frigului, iar viscolul este în toi. Se spune în popor că în prima jumătate a lunii îngheaţă tot, iar în a doua jumătate se dezgheaţă. În această perioadă, țăranii se pregăteau pentru primăvară şi îşi făureau unelte pentru munca la câmp.

Luna Martie sau Mărţişor. În popor, se spunea că Baba Dochia urca cu oile la munte, împletind firul roşu, al soarelui, cu cel alb, al zăpezii. Toată lumea știe că mărţişorul vesteşte venirea primăverii.

Luna Aprilie sau Prier. Prier vine de la primăvară, deoarece în această lună, primăvara şi-a intrat pe deplin în drepturi. În latină, numele vine de la Apreio, apreris, care înseamnă a deschide, deoarece acum se deschid mugurii plantelor.

Luna Mai sau Florar. Florar vine de la flori. Denumirea de Mai vine de la latinescul Maius, de la denumirea dată de Romulus senatorilor romani – majores.

Luna Iunie sau Cireşar. În iunie se coc cireşele, de aici și denumirea populară a acestei luni.

Luna Iulie sau Cuptor. Iulie este cea mai caldă lună din an, o perioadă în care, dacă stai în bătaia soarelui, chiar ai impresia că te afli într-un cuptor. Numele de Iulie vine și de la Iulius Cezar, care s-a născut în această lună.

Luna August sau Gustar. Gustar, se pare că vine de la gust; gustul poamelor care se coc în această lună de vară. Numele de August vine și de la primul împărat roman, Cezar August

Luna Septembrie sau Răpciune. În popor, răpciunele reprezenta culesul viei. În această lună, cei care au cultivat pământul îşi culegeau roadele muncii.

Luna Octombrie sau Brumărel. Toamna își intră în drepturi, bruma începe să se depună peste tot: pământ și plante. De aici și numele popular al lui octombrie.

Luna Noiembrie sau Brumar. În această lună, bruma îşi ia treaba în serios.

Luna Decembrie sau Undrea/Andrea. Denumirea populară vine de la Sfântul Andrei, sărbătorit pe 30 Noiembrie. Decembrie vine și de la latinescul decem – zece, pentru că în calendarul roman, era a zecea lună din an.

Sursa: amanet.ro., Sursa FOTO: wikipedia.org