Mănăstirea Bârsana este situată în comuna cu același nume din județul Maramureș.

Așezământul a fost construit la mijlocul secolului 16 de către domnii Drăgoșeşti care au mai ctitorit și mănăstirea de la Peri (Săpânţa de azi). Mănăstirea purta hramul Sf. Nicolae și era una dintre cele mai importante din întreg ținutul Maramureșului. Aici și-a avut în aceea vreme reședința episcopul Gavril Ștefanca (Gavril Bârsana).

Biserica a fost folosită în scopuri monahale până în 1791, când mănăstirea a fost desfiinţată. Mănăstirea Bârsana este reînființată în 1993 odată cu binecuvântarea acestui loc de către PS Justinian Chira – episcop al Maramureșului și Sătmarului. Este începută construcția bisericii noi, a altarului de vară, a chiliilor și a paraclisului. Intreg ansamblul este realizat de meșterii din Bârsana.

Folosind ca sursă de inspirație tradiția locală, toate clădirile din incinta mănăstirii sunt executate din lemn de stejar și pietre de râu, fiind ridicate de meșteri din localitate, asigurând astfel continuitatea artei cioplirii și îmbinării lemnului.

În prezent, ansamblul monahal cuprinde: Biserica din lemn în stil maramureșean, Aghiasmatarul, Stăreţia, Altarul de Vară, Casa duhovnicului, Casa artistului, Casa meșterilor, Praznicarul cu trapeza, Muzeul mănăstirii, Turnul Clopotniță, Poarta maramureșeană de la intrare, Monumentul funerar. Acestea sunt legate printr-o serie de alei care sunt flancate de frumoase aranjamente florale. Există chiar și un mic lac în incinta mănăstirii cu un mic pod deasupra.

Mănăstirea Bârsana este una dintre cele mai frumoase și îngrijite mănăstiri din Maramureș, zilnic fiind vizitată de sute de pelerini dar și turiști atât din țară cât și din străinătate. Este cu siguranță un loc care nu trebuie să lipsească din niciun itinerar prin Maramureș.

Foto: www.trecator.ro